Gemeente Wageningen

Volop ideeën vervanging defilé

Dertig enthousiaste reacties met in totaal 70 ideeën. Dat is de rijke oogst van de oproep van de gemeente Wageningen om ideeën aan te leveren voor een activiteit ter vervanging van het traditionele defilé op 5 mei. Het college gaat alle reacties betrekken bij het ontwikkelen van een alternatieve activiteit. Dit wordt tevens afgestemd met het Comité 4/5 Mei en het Nationaal Comité Herdenking Capitulaties (NCHC). Naar verwachting neemt het college eind september een besluit. Daarnaast worden alle ideeën doorgegeven aan het Comité 4/5 Mei dat het bevrijdingsfestival organiseert. Dit gaat na of sommige ideeën in het festival opgenomen kunnen worden.

Het zijn vooral Wageningers die gereageerd hebben, maar ook in de omgeving en vanuit het hele land werd goed meegedacht.

Defilé in nieuwe vorm populair
Bijna de helft van de ideeën heeft betrekking op een nieuwe invulling van een defilé. Bijvoorbeeld door een omgekeerd defilé waarbij bezoekers defileren voor veteranen. De elementen muziek, veteranen, historische (civiele en militaire) voertuigen en het naspelen van historische taferelen komen regelmatig terug. Ook wordt meerdere keren verwezen naar een internationale context, zoals de vredesmissies van de VN. In een aantal reacties wordt een relatie gelegd met de Capitulatie Bevrijdingswandeltocht, die nu jaarlijks wordt gehouden op de zaterdag na 5 mei.

Van zeepkistendebat tot verhalenvertellers
Daarnaast leven er erg veel ideeën voor (vaak cultureel getinte) activiteiten die op een bepaalde plek plaatsvinden; zoals muziekuitvoeringen, exposities en static shows van historische voertuigen en gebeurtenissen. Enkele bijzondere suggesties zijn het oplaten van luchtballonnen in de uiterwaarden, een zeepkistendebat, een 24-uurs survivaltocht, een defilé op de rivier van Rijnaken met daarop muziek, verhalenvertellers verspreid door de stad, het maken van een vredeskunstwerk en een wensenmuur met vredeswensen.

Vertrouwd programma blijft overeind

Volgend jaar zal Wageningen als Stad der Bevrijding als vanouds de Bevrijding herdenken en vieren. Zonder het traditionele defilé weliswaar, maar niet minder indrukwekkend. Alle andere vertrouwde programmaonderdelen blijven immers overeind staan. Zoals de ontsteking van het Bevrijdingsvuur, de vuurloop, het ochtendsymposium, de kranslegging bij het Bevrijdingsmonument, de Herdenkingsdienst in de Johannes de Doperkerk en het Bevrijdingsfestival. En achter de schermen is de gemeente dus volop bezig om ervoor te zorgen dat er een passende vervanging voor het traditionele defilé komt.