D66

Een meerderheid in de Tweede Kamer is tégen de Wet medezeggenschap werknemers (WMW) van CDA-minister De Geus. Volgens D66-kamerlid Fatma Koser Kaya holt deze opvolger van de Wet op de Ondernemingraden (WOR) de positie van de ondernemingsraad uit. Samen met GroenLinks, PvdA en VVD vragen de Democraten aan minister De Geus de wet in te trekken.

De fracties hebben onoverkomelijke problemen met de inhoud en de enorme administratieve lasten die gepaard gaan met de invoering van de nieuwe wet. Koser Kaya: 'De nieuwe Wet medezeggenschap werknemers is een slap aftreksel van de huidige WOR. Zo wil het kabinet een jaarlijke verkiezingen van de ondernemingsraad, voor alle bedrijven op hetzelfde moment. Dat zou de positie van de vakbond enorm versterken ten koste van de ondernemingsraad. D66 wil juist dat de ondernemingsraad een eigenstandige positie heeft'.

Volgens D66, GroenLinks, PvdA en VVD wordt de nieuwe wet niet gedragen door werknemers, ondernemingsraden en werkgevers. Bovendien kost de invoering van de wet veel tijd en geld door de inzet van ambtenaren, juristen, werkgevers en werknemers. In plaats van komend jaar duizenden mensen op WMW-cursus te sturen, zien de partijen liever dat werknemers en werkgevers hun energie steken in inhoudelijke discussies over de koers van hun organisatie of in een échte modernisering van de medezeggenschap. 'Er is geen draagvlak voor deze wet. Niet op de werkvloer en niet in de Tweede Kamer. Daarom kan de regering de wet beter zo snel mogelijk intrekken,' aldus Koser Kaya.

30-8-2005 17:14