Nederlandse mededingingsautoriteit (NMa)

NMa bevordert efficiënt gastransport

31-08-2005

De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) heeft de methode vastgesteld waarmee zij de inkomsten voor de transporttaken van GTS (Gas Transport Services), de beheerder van het landelijke gastransportnet, vaststelt. Doel van de methode is het bevorderen van het doelmatig handelen van GTS en het vaststellen van redelijke tarieven voor afnemers.

De methode is er onder meer op gericht om de inkomsten van GTS in lijn te brengen met de kosten en houdt rekening met een redelijk rendement. Op basis van deze methode zal de NMa binnenkort de doelmatigheidskorting (x-factor) vaststellen. Deze korting geeft aan met welk percentage de inkomsten van GTS jaarlijks moeten dalen. Op basis van deze korting en na consultatie van marktpartijen stelt de NMa aan het einde van dit jaar de tarieven vast voor het jaar 2006.

De NMa verwacht dat methode en doelmatigheidskorting zullen leiden tot lagere gastransporttarieven voor de afnemers van de diensten van GTS. Dit zijn handelaren die capaciteit inkopen namens bijvoorbeeld gasleveranciers. De NMa verwacht dat methode en doelmatigheidskorting ook een positieve invloed kunnen hebben op de consumentenprijzen.

De NMa heeft een wettelijke taak om toezicht te houden op het landelijk gastransport van GTS. Deze wettelijke taak komt voort uit het feit dat GTS de enige aanbieder van transportdiensten is in Nederland. De methode is voorbereid door DTe, het onderdeel van de NMa dat toezicht houdt op de energiesector, en vastgesteld na consultatie van marktpartijen. De methode geldt voor de volgende diensten: beheer gastransportnet, koppelingen gastransportnet, balanceringsregime, kwaliteitsconversie en transportzekerheid. De methode geldt voor de periode 2006 tot en met 2009. Daarna wordt deze opnieuw vastgesteld. Het is de eerste keer dat de NMa een methodebesluit voor GTS publiceert, d.w.z. de inkomsten op basis van een berekeningsmodel vaststelt. Dit soort methodes zijn niet nieuw: er wordt in Nederland al mee gewerkt voor onder meer het transport van elektriciteit. Ook in het buitenland wordt gebruik gemaakt van dergelijke methodes.