Woningcorporatie Vestia kiest voor 100% FSC-hout

Vestia rotterdam zuid

Op 29 augustus 2005 sluiten woningcorporatie Vestia en FSC Nederland een convenant over de toepassing van FSC-hout. Vestia neemt zich voor om bij alle nieuwbouw en renovatie uitsluitend FSC-gecertificeerd hout te gebruiken. Naast hout voor kozijnen, deuren en gevelbekleding gaat het om hout voor bijvoorbeeld trappen, binnendeuren, daken en houten schotten.
Vestia is de eerste corporatie die kiest voor 100% FSC-hout. FSC Nederland wil ook met andere partijen soortgelijke overeenkomsten afsluiten.

Vestia heeft al enige jaren ervaring met de toepassing van FSC-hout, vooral voor kozijnen, ramen en deuren. We willen nu bewust verder kijken dan de gevel, zegt Erik Staal, voorzitter van de Raad van Bestuur Vestia Groep. Ook wanneer bijvoorbeeld naaldhout wordt toegepast, willen we zeker weten dat er geen oerbos voor gesneuveld is. Als maatschappelijk betrokken ondernemer vindt Vestia het belangrijk aandacht te besteden aan het milieu. Door op deze manier een overeenkomst aan te gaan met FSC Nederland onderstreept zij haar maatschappelijke betrokkenheid en verantwoordelijkheid.

Voor FSC Nederland is het convenant met Vestia de eerste van een reeks van FSC-Convenanten die de organisatie de komende tijd wil afsluiten. Wij willen het marktaandeel FSC-hout verder omhoog helpen, tot zo'n 25% in 2008, zegt Sandra Mulder, directeur van FSC Nederland. Grote opdrachtgevers zoals Vestia spelen daarbij een belangrijke rol. We beschouwen hen als de motor achter de toename van de vraag naar FSC-hout.

Vestia Groep is de grootste woningcorporatie van Nederland met een kleine 70.000 woningen in beheer en een jaarlijkse woningproductie van zo'n 1250 woningen (in 2004). Zij bestaat uit twaalf zelfstandige bedrijven en vijf vakbedrijven op het gebied van projectontwikkeling, makelaardij en aannemerij.

FSC is een internationale organisatie met een breed draagvlak van bedrijven en maatschappelijke organisaties. De FSC-standaard wordt internationaal erkend als de standaard voor verantwoord bosbeheer. FSC heeft een betrouwbaar keurmerk voor producten uit goed beheerd bos. Inmiddels is wereldwijd ruim 57 miljoen hectare bos FSC-gecertificeerd in 65 landen. In Nederland gaat het om 136.000 hectare bos, ongeveer 40% van het Nederlands bosbezit.

FSC Nederland is een platform van en voor bedrijven waarbij ook maatschappelijke organisaties zijn aangesloten. FSC Nederland heeft de ambitie het marktaandeel van FSC-gecertificeerd hout en houtproducten steeds verder te laten toenemen. Het huidige marktaandeel is ruim 12 procent. Bij FSC Nederland zijn ongeveer 130 bedrijven en organisaties aangesloten. FSC Nederland heeft inmiddels met veertien organisaties een convenant afgesloten.

---