Gemeente Roermond

Gemeente Roermond voert besluit kinderraadsvergadering uit

Onlangs zijn bij recreatiebad De Roerdomp twee bijzondere prullenbakken geplaatst. Een blauwe dolfijn en een groene kikker verfraaien momenteel de ligweide bij het buitenbad. De twee kindvriendelijke prullenbakken moeten ervoor zorgen dat kinderen al op zeer jonge leeftijd oog krijgen voor bescherming van het milieu. Want jong geleerd is oud gedaan. De dolfijn en kikker danken hun komst aan de leerlingen van groep 7 (inmiddels groep 8) van basisschool St. Alfonsus. Deze dankzegging staat ook op een plaquette, die op de buik van zowel de dolfijn als de kikker is bevestigd.

Tijdens het MilieuOntmoetingsProgramma (kortweg MOP), dat van 30 mei tot en met 10 juni 2005 heeft plaatsgevonden, is een tweetal kinderraadsvergaderingen gehouden. Tijdens de MOP-activiteit En nu zijn wij de baas hebben leerlingen van groep 7 van basisschool St. Alfonsus op woensdag 1 juni 2005 een bezoek gebracht aan het stadhuis van Roermond. De leerlingen hebben in de raadzaal de rol van raadsleden op zich genomen en hun plannen en wensen op het gebied van natuur en milieu aan wethouder IJff kenbaar gemaakt.

Eén fractie van kinderraadsleden bracht de problematiek rondom zwerfafval aan de orde. De kinderraadsleden openden hun pleidooi met de constatering dat zwerfafval enorm vervuilend, storend en bovendien gevaarlijk is. De leerlingen hadden diverse acties bedacht om het zwerfafvalprobleem aan te pakken. Eén van die acties was het plaatsen van kindvriendelijke prullenbakken, zodat kinderen worden aangemoedigd om hun afval hier in te gooien. Wethouder IJff wilde graag meewerken aan dit idee en tijdens de raadsvergadering is besloten de prullenbakken bij het zwembad te plaatsen. Dit is namelijk een plek waar veel kinderen komen.

Inmiddels is deze wens door de gemeente Roermond gerealiseerd. In de zomermaanden doen de dolfijn en de kikker dienst op de ligweide bij het buitenbad. Na het zomerseizoen worden de prullenbakken verplaatst naar het binnenbad. De bezoekers van het zwembad kunnen op deze manier het hele jaar door hun afval kwijt in deze fraaie prullenbakken.

Leerlingen van het basisonderwijs leren tijdens het MOP van alles over natuur en milieu in de eigen leefomgeving. Twee weken lang brengen zij bezoekjes aan bedrijven en organisaties die iets met natuur en milieu te maken hebben. Het volgende MilieuOntmoetingsProgramma vindt plaats in 2007.

Publicatiedatum: 31.08.2005 Bijgewerkt: 31.08.2005