Gemeente Breda

Armoedebeleid gemeente zorgt voor lastenverlichting Bredanaars

Het armoedebeleid van de gemeente Breda werpt zijn vruchten af. Dankzij alle regelingen waarvan huishoudens met een minimuminkomen gebruik kunnen maken, is het inkomen van veel van hen in 2004 licht vooruitgegaan.

De afdeling Onderzoek en Informatie van de gemeente onderzoekt jaarlijks welke effecten het Bredase armoedebeleid heeft. Het onderzoeksresultaat over 2004 is vastgelegd in het rapport Armoedeprofiel Breda 2004.

In de periode 20022004 is het aantal huishoudens in Breda dat moet rondkomen van een minimuminkomen met bijna 600 gestegen naar 8.033. Dat is vooral te wijten aan economische ontwikkelingen. Eén op de negen Bredase huishoudens heeft een inkomen op het sociaal minimum. Dat is 11,4% van alle huishoudens in onze gemeente.

De huishoudens in Breda die moesten rondkomen van een minimuminkomen zijn te verdelen in drie groepen. Het gaat om:

3.975 huishoudens met een bijstandsuitkering
1.366 bejaardenhuishoudens
2.692 huishoudens met een minimuminkomen op grond van WW, WAO, loondienst/ zelfstandigheid

De groei heeft zich vooral voorgedaan bij de laatste groep huishoudens. Het aantal mensen met een bijstandsuitkering nam licht toe. Het aantal bejaardenhuishoudens nam iets af. 5.004 (= 62%) van de 8.033 huishoudens moeten al drie jaar of langer rondkomen met een minimuminkomen.

Gebruik en bereik van armoederegelingen De gemeente geeft huishoudens met een minimuminkomen onder meer ondersteuning in de vorm van de BredaPas (81% van hen heeft een pas). Ook kunnen mensen een beroep doen op bijzondere bijstand, bijvoorbeeld voor de aanschaf van duurzame gebruikgoederen, het afsluiten van een aanvullende ziektekostenverzekering of voor een bijdrage in schoolkosten. Bijzondere bijstand dient ook als ondersteuning voor chronisch zieken en gehandicapten. Totale uitgave armoederegelingen 1,7 miljoen.

Verder kunnen mensen met een minimuminkomen om kwijtschelding van gemeentelijke belastingen vragen. Het gaat dan om onroerend zaakbelasting, afvalstoffenheffing en rioolrechtheffing. De gemeente besteedde hieraan in 2004 in totaal 2,6 miljoen. Totaal van armoederegelingen en kwijtschelding belastingen 4,3 miljoen.

Daarnaast werd ten behoeve van bijzondere bijstand voor andere bijzondere kosten, zoals medische kosten, brillen et cetera nog eens 2,2 miljoen beschikbaar gesteld.

Armoede in Breda is niet gelijkmatig verspreid over alle buurten in de stad. Het komt vooral voor in Geeren-Noord, Geeren-Zuid, Wisselaar, Biesdonk, Doornbos-Linie, Station, Fellenoord, Haagpoort, Heuvel, Tuinzigt en Kesteren.

Breda, 31 augustus 2005