Erasmus MC


31-08-2005: Start vroege opsporing dementie 8.000 deelnemers gaan onder speciale MRI-scanner

Vanaf vandaag start het Erasmus MC met een langdurig onderzoek om in een zeer vroeg stadium de eerste tekenen van dementie en herseninfarcten op te kunnen sporen. Burgemeester Opstelten van Rotterdam stelt vanmiddag een speciale MRI-scanner in gebruik waarmee dit onderzoek in de wijk Ommoord in Rotterdam wordt uitgevoerd.

Het is wereldwijd voor het eerst dat een grote groep van 8.000 gezonde deelnemers wordt onderzocht met de geavanceerde MRI-technieken die het Erasmus MC voor dit onderzoek zal gebruiken. Hiermee kan zeer gedetailleerd worden gekeken naar de structuur van en de verbindingsbanen in de hersenen. Dit maakt het mogelijk om al in een heel vroeg stadium voorbodes te kunnen opsporen voor het ontstaan van dementie en herseninfarcten bij personen die nog geen klachten van hun aandoening hebben.

Dit onderzoek, geleid door prof. dr. Monique Breteler, vindt plaats binnen het grootschalige en langlopende ERGO-onderzoek van het Erasmus MC in de wijk Ommoord in Rotterdam. Binnen ERGO worden al sinds 1990 allerlei gezondheidskenmerken gemeten van 8.000 55-plussers. Met de verzamelde gegevens wordt onderzocht welke factoren samenhangen met het ontstaan van ouderdomsziektes. Het uiteindelijke doel is om dergelijke ziektes te kunnen voorkómen of in ieder geval uit te stellen.

Bij één op de vier mannen en één op de drie vrouwen ontstaat vroeg of laat dementie, en één op de vijf personen krijgt ooit een beroerte. Gezien de vergrijzing neemt het aantal mensen met dementie of een beroerte alleen maar toe. Dat maakt dit onderzoek van groot belang. Mochten er bijvoorbeeld middelen beschikbaar komen die het proces van dementie kunnen stoppen, dan zouden die middelen vroegtijdig kunnen worden toegediend. Patiënten kunnen dan nog steeds een zeer hoge kwaliteit van leven hebben. Verder worden de resultaten uit dit hersenonderzoek gekoppeld aan alle andere gezondheidsgegevens die worden verzameld binnen ERGO. Zo ontstaat wellicht inzicht in factoren die tot het ontwikkelen van dementie kunnen leiden.