Gemeente Albrandswaard


Blauwwier in Hollandse Delta

DORDRECHT, 30 augustus 2005- In diverse watergangen in Zuid-Holland Zuid komen op dit moment blauwwieren (ook cyanobacteriën of blauwalgen genoemd) voor. Er kunnen zich drijflagen vormen die soms overlast veroorzaken voor recreanten en omwonenden. Het water kan gaan stinken, maar blauwwieren kunnen ook giftige stoffen produceren waar mens en dier ziek van kunnen worden. Let daarom goed op kleine kinderen en huisdieren als er een groen-blauwe laag op het water te zien is die op olie lijkt. Ga hier niet zwemmen en bel bij twijfel de zwemwatertelefoon van de provincie Zuid-Holland (070-441 7550).

Waterschap Hollandse Delta heeft de zorg voor de waterkwaliteit in Zuid-Holland Zuid. Het waterschap neemt regelmatig monsters van het oppervlaktewater en brengt zo de waterkwaliteit van diverse watergangen in beeld. Op meerdere plaatsen zijn bij deze metingen blauwwieren aangetroffen. Het betreft de Gaatkensplas in Barendrecht, het Brielse Meer (tegenover het eiland Middenplaat), de Oosterparkvijver in Ridderkerk, het Waaltje bij de hoge kade en het Burgemeester Baxpark in Hendrik-Ido-Ambacht en Park Rhoon en de Koedoodse Plas in Albrandswaard. De kwaliteit van het water kan gedurende de zomermaanden echter snel veranderen, waardoor ook op andere locaties het aantal blauwwieren kan toenemen.

Water waarin veel algen en blauwwieren voorkomen, wordt troebel en groen. De blauwwieren groeien optimaal bij temperaturen tussen de 20 °C en 30 °C en worden daardoor het meest waargenomen in de zomermaanden en het vroege najaar. Wanneer de temperaturen dalen, neemt ook de hoeveelheid blauwwieren weer af. Waar mogelijk neemt het waterschap maatregelen zoals het doorspoelen van de watergang, maar vaak is dit niet mogelijk omdat dit weer andere problemen voor de waterkwaliteit met zich meebrengt.

Sommige soorten blauwwieren bevatten giftige stoffen die vergiftigings-verschijnselen kunnen veroorzaken bij waterdieren, vissen, vogels en mensen. Ernstige vergiftigingen bij mensen doen zich gelukkig zelden voor, omdat zij niet veel water binnen krijgen bij het zwemmen. Kleine kinderen en dieren zijn echter minder kieskeurig. Wees dus voorzichtig bij blauwalgenbloei. Ga hier niet zwemmen en laat honden niet in het water spelen of uit het water drinken.

Zwemmen in oppervlaktewater is altijd op eigen risico. Voor actuele informatie kunt u de zwemwatertelefoon van de provincie Zuid-Holland bellen (070-441 7550) of de website www.pzh.nl raadplegen.