Ingezonden persbericht


'SOAP' BIJ DE KONINGSPINGUÏNS

De koningspinguïns in het Oceanium hebben dit jaar in totaal vier eieren gelegd. Om zoveel mogelijk jongen groot te krijgen, verhuisden die allemaal naar de broedmachine. Tegelijkertijd kregen de ouderstellen elk een kunst-ei, waarop ze driftig verder broedden. Het eerste ei lag 52 dagen in de broedmachine, toen het kuiken daarin aanstalten begon te maken om er uit te komen. Dat zware karwei kostte hem uiteindelijk 91 uur en op 17 augustus was het dan eindelijk zo ver: de kleine pinguïn was helemaal uit het ei en werd 'teruggegeven' aan de biologische ouders in de groep, die hun kunst-ei onmiddellijk inruilden voor hun levende jong. De jonge koningspinguïn wordt nu prima verzorgd en groeit als kool.

Ei nummer twee is gelegd door een stel dat bestaat uit twee vrouwtjes. Vorig jaar zorgde ditzelfde stel al voor een bevrucht ei, waaruit ook een jong kwam. Hij werd grootgebracht door een pleegouder, omdat de beide dames 'hun' jong niet goed voerden. Het ei van dit jaar ligt al (te) lang in de broedmachine en is waarschijnlijk onbevrucht.

Ei nummer drie is momenteel aan het uitkomen. Omdat dit een langdurig karwei is dat wel 120 uur kan duren, wordt de geboorte van het jong in de loop van deze week verwacht. De biologische ouders hebben hun kunst-ei in de steek gelaten, maar er staat al een reserve-stel te popelen om de zorg voor de kleine op zich te nemen. Dit pleegouder-stel bestaat overigens uit twee mannelijke dieren!

Tenslotte ei nummer vier, dat is gelegd door een vrouwtje zonder vaste partner. Niemand heeft gezien wie de eventuele vader zou kunnen zijn. Ervan uitgaande dat dit ei bevrucht is, kan het vanaf 12 september gaan uitkomen. Voor dit jong staat een pleeghomostel (ook al bestaande uit twee mannetjes) klaar om het eventuele jong groot te gaan brengen.

Voor persinformatie en het downloaden van persfoto's kunt u surfen naar: www.diergaardeblijdorp.nl/perskamer

Voor meer informatie kunt u ons bereiken op: 010 44 31 457 / 427