Gemeente Breda

Ruim 6,5 ton rijkssubsidie voor opvoed- en gezinsondersteuning in Breda

Het eerder signaleren van problemen in gezinnen en het bieden van pedagogische hulp om die problemen de baas te worden. Dat is de kern van een Bredaas project opvoed- en gezinsondersteuning', waarvoor het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) een subsidie van 651.752,- heeft toegekend.

Het geld wordt gebruikt voor het beter signaleren van problemen, voor de coördinatie van hulpverlening en voor het bieden van feitelijke ondersteuning; dat gebeurt onder de paraplu van het al lopende project Samen Starten'. Met de resultaten van het project kunnen straks ook andere gemeenten hun voordeel doen.

Een goede opvoeding- en gezinsondersteuning vraagt het actief opsporen van gezinnen en kinderen die een verhoogde kans hebben op het ontwikkelen van stoornissen. De nu verleende subsidie maakt het onder meer mogelijk om de consultatiebureaus daarin een centrale plaats te geven. Deze bureaus hebben een zeer groot bereik: zij krijgen 97% van de kinderen op bezoek. Bovendien bestaat er al een signaleringsinstrument waarmee sinds 2004 bij drie Bredase consultatiebureaus ervaring is opgedaan. Dat wordt nu dus verbreed naar álle bureaus, waardoor jaarlijks ongeveer 1.900 kinderen worden bereikt.

De subsidie wordt niet alleen gebruikt voor signalering, maar ook voor verbetering van de coördinatie van de hulpverlening. Zo komen er meer zogeheten gezinscoaches, die ervoor zorgen dat de verschillende soorten hulpverlening beter op elkaar worden afgestemd. Deze coaches bekijken met het gezin welke hulpverlening op welk moment noodzakelijk is en stellen een plan van aanpak op, dat iedere vier maanden wordt geëvalueerd. Er komen twee nieuwe teams van gezinscoaches: één in noord-Breda (ten behoeve van de wijken Geeren-Noord, Geeren-Zuid, Kesteren en Brabantpark) en één in zuid-Breda (ten behoeve van de wijken Haagpoort/Westeinde, Heuvel, Tuinzigt en Gerardus Majella).

Feitelijke ondersteuning

De subsidie wordt bovendien gebruikt voor het bieden van feitelijke ondersteuning aan gezinnen, in nauwe samenwerking met verschillende deskundige organisaties. Denk aan extra huisbezoeken (onder meer aan allochtone risicogezinnen), of aan videohometraining'; met deze methodiek kunnen ouders zich in korte tijd enkele belangrijke zaken aanleren die het opvoeden makkelijker maken.

Ook zijn er ouders die hun kinderen soms ervaren als opstandig of zelfs agressief. Zij kunnen via het consultatiebureau van de Thuiszorg Breda of via een jeugdverpleegkundige van de GGD gebruik maken van extra ondersteuning; niet alleen thuis maar ook tijdens de buitenschoolse opvang of op de peuterspeelzaal.

Ten slotte kunnen, dankzij de subsidie, aankomende jonge moeders extra verpleegkundige ondersteuning krijgen bij hun zwangerschap en bij de verzorging en opvoeding van hun kind.

Breda, 31 augustus 2005