FNV

Premium-cao bij Heineken met relatief goede loonsverhoging

De vijfduizend werknemers van Heineken in Nederland krijgen in de nieuwe cao een loonsverhoging van anderhalf procent in vijftien maanden. Daarover heeft FNV Bondgenoten met de bierbrouwerij een principeakkoord gesloten.
"Gezien de stand van de sterren is dit het maximaal haalbare", zegt vakbondsbestuurder Toon Wennekers. De vakbondsleden spreken zich tussen 19 en 27 september in ledenvergaderingen over het principeakkoord uit.

De loonverhoging is boven het gemiddelde dat in de industrie wordt gegeven. "Maar dat mag ook wel", vindt Wennekers. "De afgelopen jaren is bij Heineken gigantisch gesaneerd. Zo'n zevenhonderd mensen zijn verrokken. Als vakbond hebben we daar geen blokkades tegen opgeworpen. De productiviteit van de werknemers is sterk toegenomen."

Een heikel punt was de doorbetaling van het loon in het tweede ziektewetjaar. Dat is uitgekomen op 80 procent. Wennekers: "Maar daar staat een goede inkomensaanvulling voor gedeeltelijk arbeidsgeschikten in de volgende vijf jaren tegenover."

De verslechteringsvoorstellen van Heineken over de afbouw van de ploegentoeslag en het inleveren van drie vakantiedagen door 55-plussers zijn van tafel. "Heineken wilde een solidariteitsheffing opleggen wegens de overgangsregeling voor het pensioen", legt Wennekers uit. "Die zou dan ten goede moeten komen aan het bedrijf. Maar de nieuwe pensioenregeling kost de werkgever geen cent extra."

Nagenoeg alle werknemers kunnen volgens het akkoord bij 62 jaar met werken stoppen, zonder extra kosten.

De volgende onderhandelingen bij Heineken gaan over de werktijden en de roosters. "We gaan ervoor om ook op dat onderwerp premium-afspraken met Heineken te maken", zegt Wennekers.

De cao geldt voor de brouwerijen in Amsterdam, Den Bosch, Wijlre (Brand) en Zoeterwoude en achttien drankenhandels in het hele land.

Hieronder kunnen leden van FNV Bondgenoten bij Heineken het pamflet over het principeakkoord ophalen.
Attachments:
pamflet Heineken.doc