Socialistische Partij

Nederland mag VS-oorlog tegen condoom niet steunen

31-08-2005 * De SP heeft opheldering gevraagd aan minister Van Ardenne (Ontwikkelingssamenwerking) over het bericht uit de VN dat de VS schade berokkenen aan de strijd tegen aids in Afrika. Enkele jaren geleden is de Nederlandse regering een samenwerkingsverband aangegaan met de Amerikanen op het vlak van hiv- en aidsbestrijding. Tweede-Kamerlid Harry van Bommel wil dat Nederland op geen enkele wijze steun verleent aan de Amerikaanse oorlog tegen de condoom. Het voorbehoedsmiddel zou volgens de uiterst conservatieve regering in Washington slechts sex buiten het huwelijk aanmoedigen.

Volgens Stephan Lewis, Speciaal Gezant van de Verenigde Naties voor hiv/aids in Afrika, heeft de christelijke ideologie achter het Amerikaanse aidsbeleid rampzalige gevolgen en is in heel Afrika het effect voelbaar is van Washingtons `obsessieve nadruk op onthouding'. Uitgangspunt bij de samenwerking tussen Nederland en de VS was de krachten te bundelen om de beschikbaarheid van anticonceptiemiddelen inclusief condooms te verbeteren. Nu echter blijkt dat door toedoen van de Amerikanen condoomvoorraden in landen als Oeganda tot een dieptepunt zijn geslonken, wil de SP dat de minister dit samenwerkingsverband onmiddellijk opheft.

Harry van Bommel Van Bommel: "Het mag niet zo zijn dat Nederland vanwege het samenwerkingsverband medeplichtig is aan dit wanbeleid van de VS. Ik heb de minister daarom verzocht een einde te maken aan de samenwerking en haar Amerikaanse collega's wat gezond verstand bij te brengen."

Van Bommel wijst tevens op het belang van meer financiering voor condooms, zodat tekorten definitief tot de verleden tijd horen. Van Bommel: "Studies hebben uitgewezen dat de baten van condoomgebruik, zowel in termen van mensenlevens als in economische groei, de kosten ervan vele malen overtreffen. Waar wachten we dus nog op?"