Partij van de Arbeid


Den Haag, 31 augustus 2005


Schriftelijke vragen van de leden Arib(PvdA), Schippers (VVD) en Buijs (CDA) aan de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport


over rimpelvullers


1.


Bent u op de hoogte van de snelle toename van het aantal patiënten dat zich laat behandelen met zogenaamde permanente rimpelvullers en de gevolgen daarvan?*


2.


Bent u het met ons eens dat in deze de WGBO wordt overtreden, omdat onvoldoende informatie aan de patiënt wordt gegeven over (eventuele) gevolgen op langere termijn?


Zo ja, wat gaat u precies doen om de WGBO te handhaven en naleving van deze wet te controleren?


3.


Bent u het met ons eens dat in deze de wet BIG wordt overtreden, omdat niet- zelfstandig bevoegden, die bovendien in de meeste gevallen ook onbekwaam zijn, een voorbehouden handeling uitvoeren? Zo ja, wat gaat u precies doen om de wet BIG te handhaven en naleving van deze wet te controleren?


4.


Vindt u een CE keurmerk voldoende voor een stof die in het lichaam wordt ingespoten, waarbij een kans bestaat op chronische nadelige gevolgen? Zo ja, waarom? Zo nee, wat bent u voornemens te doen om de eisen te verzwaren? Wilt u overwegen om ofwel de eisen aan het gebruik van deze middelen te verzwaren binnen het Europese regime van de medische hulpmiddelen, ofwel dit soort middelen als geneesmiddel aangemerkt te krijgen binnen Europa? Zo nee, waarom niet?


5.


Bent u bereid in Europa een verplichte registratie te bepleiten voor deze middelen, waarbij wordt geregistreerd waar het middel wordt toegediend, door wie, bij wie, wanneer en met welke korte en lange termijn resultaten? Zo nee, waarom niet?


6.


Waarneer zou u voldoende aanleiding zien om op Europees niveau schorsing voor een middel aan te vragen? Is de huidige praktijk daarvoor naar uw mening zorgwekkend genoeg? Zo nee, waarom niet? Kunt u de procedure tot schorsing beschrijven?


* Netwerk d.d. 30-8-2005


Medisch Contact 27/28, 8 juli 2005, blz. 1152-1155