Nuffic

Den Haag, 31 augustus 2005

Buitenlandse afgestudeerden zijn goodwill ambassadeurs voor ons land

Nederland wil meer steun geven aan alumni organisations in den vreemde

Deze week steken bestuursleden van veertien Dutch alumni associations in Delft de koppen bij elkaar om met Nederlandse steun hun organisaties en hun activiteitenpakket te verstevigen. In veel landen vormen afgestudeerden aan Nederlandse universiteiten en hogescholen alumniverenigingen om het onderling contact niet te verliezen. Bovendien blijft zo de tijdens de studie opgebouwde band behouden. Vaak krijgen zij daarbij nu al steun van de instellingen, waar zij hun opleiding afrondden.
Voor de Nederlandse bedrijven en instanties ter plekke bieden zulke Netherlands alumni associations belangrijke netwerken. Afgestudeerden aan het Nederlands hoger onderwijs bereiken in hun eigen land vaak hoge posities. Zij zitten op plekken waar beslissingen worden genomen en keuzes gemaakt voor of tegen (zaken)partners. Daar blijft het niet bij. Mensen met een Nederlandse hoger onderwijsachtergrond zijn interessante kandidaten voor een baan bij vestigingen van Nederlandse bedrijven overzee. Ook kan in een aantal landen de Nederlandse ontwikkelingshulp hun kennis van zaken goed gebruiken: een deskundige uit het land zelf heeft in de meeste gevallen meer impact dan een tijdelijk uit ons land overgevlogen expert.
De Nederlandse overheid wil de alumni organisations dan ook meer en gerichter dan tot nog toe gaan ondersteunen. Dat kan bijvoorbeeld door medewerking te verlenen aan nieuwe initiatieven in landen, waar nog geen Netherlands alumni association is opgericht. Het aantal buitenlandse afgestudeerden met een Nederlands hoger onderwijsdiploma is fors. De afgelopen twintig jaar zijn er zeker meer dan honderdduizend opgeleid. Dat aantal groeit snel, nu staatssecretaris Marc Rutte de internationale werving van toptalent voor het Nederlands hoger onderwijs wil intensiveren. In dat kader onderhoudt de Nuffic, de Nederlandse organisatie voor internationale samenwerking in het hoger onderwijs al sinds enige jaren wervingskantoren, zogenaamde Netherlands Education Support Offices (NESOs) in Beijing, Taipei, en Jakarta. Dit jaar komen daar Nieuw Delhi en Hanoi bij. Voor de iets verdere toekomst staan kantoren in Bangkok, Kuala Lumpur, Mexico Stad, São Paulo en Sint Petersburg op de rol.
De Nuffic verwacht veel van de samenwerking tussen dit netwerk van Nesos en Dutch Alumni Associations.