VVD



30 aug 2005 -

VVD maakt zich zorgen over nieuw personeelssysteem voor militairen

Jelleke Veenendaal, VVD-woordvoerder Defensiepersoneel in de Tweede Kamer, heeft op maandag 29 augustus samen met VBM NOV, een symposium georganiseerd over het nieuwe flexibele personeelssysteem bij Defensie.

Dit zogenaamde 'Up-or-Out' systeem moet de krijgsmacht klaar maken voor haar veranderde taak in de samenleving. Aan militairen wordt in dit voorgestelde systeem rond hun 35e jaar aangegeven of ze 'Up' of 'Out' gaan, dus bij Defensie mogen blijven of moeten vertrekken. Het doel is om hiermee een flexibele krijgsmacht te creëren.

Op het symposium waren militairen van alle krijgsmachtonderdelen en vanuit alle rangen en standen vertegenwoordigd. De conclusies die aan het eind van de middag getrokken werden, logen er niet om. De financiële drijfveer om tot een goedkopere Defensieorganisatie te komen voert de boventoon; er lijkt nauwelijks nagedacht te zijn over de gevolgen op kwalitatief en kwantitatief niveau in de organisatie.

Veenendaal: "Alle aanwezige militairen maakten zich ernstig zorgen over de onduidelijke situatie die er voor hen persoonlijk dreigt. Vooral zeer gemotiveerde militairen met een aanstelling voor onbepaalde tijd (BOT'ers) hebben in het verleden bewust gekozen voor de krijgsmacht en willen tot het einde van hun loopbaan blijven dienen. Echter, die zekerheid dreigt nu weg te vallen en daarmee het fundament van de krijgsmacht."

Ook bleek dat er per krijgsmachtonderdeel grote verschillen zijn en dat één generieke benadering voor alle onderdelen, zoals die nu is voorgesteld door de staatssecretaris, absoluut onwerkbaar zal zijn. Daarnaast bleek er grote behoefte te zijn aan een sociaal vangnet als militairen er dan toch uit moeten rond hun 35e. Loopbaanbegeleiding en opleidingen worden als vereist beschouwd voor deze uittredende militairen.

"Al met al roept het voorgestelde nieuwe personeelssysteem vooralsnog meer vragen op dan het antwoorden geeft voor de toekomst van de Defensieorganisatie," aldus Jelleke Veenendaal.