Gemeente Edam-Volendam

Nieuwsberichten

31-08-2005
Ministerie LNV bevestigt toezeggingen IJsselmeervisserij

Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit heeft in een brief aan burgemeester Van Beek schriftelijk bevestigd welke toezeggingen minister C. Veerman heeft gedaan tijdens zijn bezoek aan Volendam op 22 juni jl. Deze zijn:

1. Huurprijzen visserijvergunningen zullen niet zodanig worden aangepast om gederfde inkomsten van LNV na doorvoering van de sanering te compenseren.

2. Minister Veerman zal overleggen met minister Peijs over de veranderingen in waterkwaliteit en de ontwikkeling van een aalscholverkolonie op het eiland "de Kreupel".

3. Er komt een onderzoek naar de onttrekking van commercieel belangrijke vissoorten door de aalscholver, de eventuele wenselijkheid en de mogelijkheid voor het beheersen van de aalscholverpopulatie, en de oorzaak van het verdwijnen van het bestand van jonge snoekbaars in de wintermaanden.

4. Er zal worden nagegaan of, en zo ja hoe het uitzetten van glasaal financieel kan worden ondersteund.

5. De kennis bij de vissers aanwezig inzake de visstand zal worden ingebracht bij de visserijonderzoeken die op het IJsselmeer plaatsvinden.

6. De saneringsregeling zal worden opengesteld op basis van maximale vergoedingen welke volgens de Europese Commissie toelaatbaar zijn.
7. Mogelijkheden voor flankerend beleid zullen nader onderzocht worden.
Deze toezeggingen gaan in de komende maanden nader uitgewerkt worden. Tot slot heeft het ministerie haar hartelijke dank uitgesproken aan het adres van de gemeente voor de goede organisatie op 22 juni jl.