Gemeente Zwolle

Ook arts en verloskundige kunnen vergunning krijgen; Parkeerverordening en
-belastingen 2006 vastgesteld

Het college van B&W heeft de parkeerverordening 2006 en de verordening parkeerbelastingen 2006 vastgesteld. Deze zijn gebaseerd op de parkeernota, die in oktober 2004 door de raad werd vastgesteld en vormen hiervan de verdere uitwerking. Hierin zijn de nieuwe tarieven voor het parkeren in de binnenstad, Assendorp en Dieze vastgelegd, die vanaf 1 januari 2006 gaan gelden. Nieuw is dat huisartsen, verloskundigen, kraamverzorgers en medewerkers thuiszorg en uitvaart een parkeervergunning kunnen kopen, die geldig is voor de hele stad (¤ 50,07 per kalenderjaar). Ook dienstverlenende bedrijven kunnen een vergunning aanschaffen om hun werk in de stad te kunnen uitvoeren. Hierbij valt te denken aan bijvoorbeeld een aannemer of loodgieter.

Onlangs hebben alle parkeervergunninghouders in de binnenstad en in de wijken Assendorp en Dieze een folder in de brievenbus gekregen over het nieuwe parkeren in Zwolle. De vergunning wordt nog steeds op kenteken van het motorvoertuig aangevraagd en verleend. Per woonadres kunnen maximaal twee vergunningen worden aangevraagd in Assendorp en Dieze. Voor het handhaven van het nieuwe parkeersysteem worden de kentekens van de motorvoertuigen gebruikt. Daarom wordt niet alleen om het adres gevraagd van de vergunningaanvrager, maar ook om het kenteken.

Wijken
Op 1 januari 2006 wordt in de wijken Assendorp en Dieze betaald parkeren ingevoerd. De bewoners van Assendorp en Dieze kunnen een parkeervergunning aanvragen (¤ 50,- per kalenderjaar). Er kan een tweede vergunning worden aangevraagd, maar hiervan wordt slechts een beperkt aantal uitgegeven. In de hele wijk kan men parkeren met deze vergunning. Ook wordt een speciale bezoekerspas voor ¤ 10,- per jaar geïntroduceerd. Hierop kan 16 uur per week worden geparkeerd. Vanaf november krijgt iedereen, die hiervoor een verzoek heeft ingediend, de parkeervergunning(en) en bezoekerspas thuisgestuurd. Per huishouden kan men één bezoekerspas aanschaffen, onafhankelijk van óf en hoeveel parkeervergunningen men heeft. Een korte, duidelijke handleiding wordt bij de pasjes gevoegd.

Binnenstad
Binnenstad bewoners, die nu een parkeervergunning voor de binnenstad hebben, kunnen maximaal één vergunning krijgen per adres in de binnenstad. De huidige wachtlijst wordt weggewerkt. Voor nieuwe parkeervergunningen en voor een tweede auto bestaat de mogelijkheid om in aanmerking te komen voor een abonnement op een parkeergarage buiten de grachten. Het merendeel van de parkeervergunningen van bedrijven in de binnenstad worden per 1 januari 2006 ingetrokken. Ook hier kan men in aanmerking komen voor een abonnement op een parkeergarage buiten de grachten. Om de binnenstad zo autoluw mogelijk te maken, is besloten dat bedrijven in de binnenstad alleen bij uitzondering in aanmerking kunnen komen voor een vergunning om te parkeren in de binnenstad. Welke soorten bedrijven dat zijn, dat zal door het college worden vastgesteld in een limitatieve lijst met beroepen en bedrijven. Samen met het City Centrum en het Platform Bereikbaarheid worden criteria opgesteld voor deze vergunningen.


---