Gemeente Zwolle

Snellere en makkelijkere procedure voor planschade

Het indienen van een verzoek om planschade in de gemeente Zwolle wordt vanaf 1 september gemakkelijker. De gemeente Zwolle gaat werken met een standaard aanvraagformulier en de termijnen voor de behandeling van een verzoek worden korter. Wel moeten indieners van een planschadeverzoek eerst 300 euro betalen, voordat hun verzoek in behandeling kan worden genomen. Als er een planschadevergoeding wordt toegekend, wordt dat bedrag terugbetaald.

Planschadevergoeding is bedoeld voor mensen die schade ondervinden door een beslissing van de gemeente op het gebied van ruimtelijke ordening. Een nieuwe bestemming 'wonen' kan bijvoorbeeld een plan om een winkel te beginnen dwarsbomen. Of een buurman mag een bedrijf uitbreiden, waardoor het woongenot er op achteruit gaat.

De nieuwe werkwijze is het gevolg van een wijziging van de Wet op de Ruimtelijke Ordening, die eerder dit jaar door de Eerste en Tweede Kamer is vastgesteld. Niet meer de gemeenteraad, maar het college van burgemeester en wethouders neemt vanaf 1 september beslissingen over de planschadeverzoeken. Daarnaast is een wettelijke verjaringstermijn vastgesteld van vijf jaar.

De 300 euro die betaald moeten worden om een aanvraag in behandeling te nemen geldt als 'drempel'. Dit bedrag, dat in de nieuwe wet is vastgelegd, moet voorkomen dat burgers te gemakkelijk verzoeken gaan indienen. De termijnen binnen de gemeente voor advisering en beslissing zijn verkort. Tot slot is een standaard aanvraagformulier opgesteld, zodat op een gemakkelijke manier de relevante informatie wordt verkregen.

Met de aanpassing van de Wet op de Ruimtelijke Ordening wordt het voor de gemeente weer mogelijk om de aansprakelijkheid voor planschadevergoedingen over te dragen aan de belanghebbende, doorgaans de initiatiefnemer van een ruimtelijke procedure. Over de gevolgen van die wetswijziging buigt het college zich later.

===