FNV

http://actualiteit.cms.fnv.nl:2002/renderer.do/menuId/8886/returnPage/8886/itemId/29626/instanceId/8888/pageId/6841/

'Bank moet spaarloon laten staan'

Banken moeten het geld op de spaarloonrekening van werknemers laten staan, tot de klant aangeeft dat hij het wil overboeken. Dat zegt de FNV in reactie op sommige banken die al begonnen zijn de tegoeden over te boeken naar gewone rekeningen.

De vakcentrale heeft geprotesteerd bij de Eerste Kamer, die binnenkort het wetsontwerp Deblokkeren Spaarloon behandelt. De FNV wil dat de banken worden teruggefloten.

Vrij opnemen

Per 1 september 2005 kunnen werknemers het spaarloon van de afgelopen jaren vrij opnemen. Het streven is dat deze wetswijziging op 1 januari 2006 ingaat, met terugwerkende kracht tot 1 september 2005.

Vooruitlopend op de nieuwe wet, heeft staatssecretaris Wijn alvast een goedkeuringsbesluit vastgesteld voor de periode 1 september 2005 tot en met 31 december 2005. Dit betekent dat werknemers in ieder geval in deze periode het spaarloon over 2001-2004 vrij kunnen opnemen.

De Tweede Kamer heeft dit voorstel al goedgekeurd. Als de Eerste Kamer dat ook doet, kunnen werknemers ook na 1 januari 2006 het spaarloon over 2001-2004 vrij opnemen. Als het parlement het voorstel afkeurt, eindigt de mogelijkheid tot vrije opname met onmiddellijke ingang.

Overboeken kost geld

Of het spaarloon daadwerkelijk wordt gedeblokkeerd is een zaak tussen de uitvoerder van een spaarloonregeling en de individuele werknemer.

Als de banken het tegoed ongevraagd overboeken, kost dat de mensen geld.

FNV-beleidsmedewerker. Chris Driessen: "Op gewone rekeningen krijg je minder rente of helemaal geen rente. Bovendien wordt het spaarbedrag dan gezien als vermogen en daarover moet vermogensbelasting worden betaald."

De banken gaan ver buiten hun boekje, vindt de FNV. Niet alleen omdat het wetsvoorstel nog niet eens is aangenomen, maar ook omdat het spaarlooncontract eenzijdig door de banken wordt opgezegd.

De klant zelf

De FNV ziet liefst dat het tegoed alleen wordt overgeboekt, als de klant daar zelf om vraagt.

Driessen: "We hebben uiteraard geen bezwaar tegen het vrijkomen van de spaarloontegoeden, maar dat het spaarloon binnenkort opgenomen mág worden, betekent niet dat iedereen het op wíl nemen. Er zijn genoeg mensen die het gewoon op hun spaarloonrekening willen laten staan. Die schieten er nu bij in. Voor de individuele werknemer gaat het niet om grote bedragen, maar alles bij elkaar opgeteld doen de banken zichzelf een aardig bedrag cadeau."
* Deblokkeren spaarloon: lees de toelichting van het ministerie