Gemeente Groningen

woensdag 31 augustus:
Groningen@Work werkt: Uitbreiding naar bijna alle nieuwe bijstandsklanten

Na meer dan een jaar Groningen@Work is definitief duidelijk dat deze aanpak van de jeugdwerkloosheid van de gemeente Groningen werkt. Dit is reden voor het college van B&W om deze aanpak uit te breiden naar bijna alle nieuwe bijstandsklanten van de dienst Sociale Zaken en Werk.

Het aantal bijstandsgerechtigde jongeren in de stad is door Groningen@Work sterk gedaald, van 517 naar 464. Dit wordt voornamelijk veroorzaakt door een hogere uitstroom uit de bijstand. Veertig procent van de jongeren stroomt uit in de eerste zes weken van G@W. Dat is 8 % meer dan voorheen. Ook de instroom van jongeren in de bijstand neemt inmiddels maandelijks af. Tevens is de jeugdwerkloosheid in de stad Groningen sterker gedaald dan in in de rest van de provincie Groningen of de rest van Nederland. Vergeleken met maart 2004 is de jeugdwerkloosheid in de stad met 29% gedaald, in de rest van Groningen en Nederland met 15 %. Deze positieve resultaten hebben geleid tot het besluit van B&W deze aanpak uit te breiden naar alle nieuwe bijstandsklanten tot 30 jaar. Deze leeftijdsgroep vormt tweederde van de totale nieuwe instroom in de bijstand. Het gaat om ongeveer 1800 nieuwe klanten van SOZAWE per jaar.

Voor jongeren tot 23 jaar blijft Groningen@Work. Voor mensen van 23 tot 30 jaar komt een zelfde soort aanpak. Verschil is dat deze groep na de uitkeringsaanvraag waarschijnlijk drie maanden gaat werken aan werk in plaats van zes weken zoals de jongeren. Jongeren zijn over het algemeen sneller naar werk of bijvoorbeeld terug naar school te begeleiden. In die drie maanden gaat niet iedereen hetzelfde doen. Er zal zo mogelijk meer variatie in ondersteuning en werkzaamheden zijn, afhankelijk van de mogelijkheden van de klant. Hoe het plan er concreet uit moet gaan zien, werkt de dienst Sociale Zaken en Werk nog uit.

30 jaar
Er is gekozen voor de leeftijdsgroep tot 30 jaar omdat het grootste deel van deze klanten vanuit een actieve situatie zoals studie of werk in de bijstand belandt. Het is zaak deze mensen actief te houden en zo snel mogelijk (weer) op de arbeidsmarkt te krijgen. Mensen boven de dertig jaar hebben vaak een grotere afstand tot de arbeidsmarkt en een ander traject nodig. Meedoen, of in ieder geval er bij horen, is meer op hen van toepassing dan onmiddellijk aan het werk. Maar ook trajecten in het kader van meedoen en er bij horen zijn uiteindelijk gericht op (diverse vormen van) werk.

Nog even Groningen@Work
Groningen@Work is vanaf 1 april 2004 het instrument van de gemeente Groningen om te voorkomen dat jongeren in de bijstand terecht komen of er anders zo kort mogelijk in zitten. Achterliggend doel is verlaging van de jeugdwerkloosheid en verbetering van het arbeidsmarktperspectief. Het project is voor jongeren van 18-23 jaar die zich melden bij het CWI voor werk en een bijstandsuitkering. De aanvraag van een uitkering brengt de verplichting van deelname aan G@W met zich mee. Zes weken lang, 20 uur per week, werken de jongeren aan het verkrijgen van werk. Is het na zes weken niet gelukt een baan te vinden of terug te keren naar school, dan volgt een reĂŻntegratietraject, een werk-leerbaan of een gesubsidieerde baan als volgende stap naar werk. Groningen@Work is een samenwerkingsverband van de dienst Sociale Zaken en Werk (SOZAWE), de dienst Onderwijs Cultuur Sport Welzijn (OCSW), de Dienst Sociale Werkvoorziening Stadspark (DSW Stadspark) en het Centrum voor Werk en Inkomen (CWI).

Wethouder Schuiling bespreekt de evaluatie van Groningen@Work en de plannen voor uitbreiding van deze aanpak 14 september a.s. met de raadscommissie Werk en Inkomen.