Het Nederlandse Rode Kruis

30 augustus 2005
Grootscheepse hulp na orkaan Katrina

Het Amerikaanse Rode Kruis noemt de hulpverlening na Katrina een van hun grootste ooit. Deels omdat deze een reactie is op een natuurramp die in zon korte tijd plaatsvond, deels omdat de omvang van de ramp zich over zon groot geografisch gebied uitstrekt. Vanuit het gehele land

Meer dan 250 speciale voertuigen zijn ingezet om mensen te voorzien van voedsel en water (foto Amerikaanse Rode Kruis)

reageerden vrijwilligers op de oproep van het Amerikaanse Rode Kruis om hulpverleners. Meer dan 250 speciale voertuigen zijn naar het gebied gestuurd om de gedupeerden van voedsel en water te voorzien.

Intussen trok al sinds 28 augustus een stoet van autos, trucks en bussen weg uit het bedreigde gebied met mensen op de vlucht voor het naderende onheil, op zoek naar een veilig heenkomen. Voor het merendeel van de vermoeide reizigers was er geen hotelruimte meer. Voor hen heeft het Rode Kruis opvangvoorzieningen gebouwd. Tienduizenden getroffenen over een groot gebied in vijf staten maken hier gebruik van.

Onder hen Mesa en familie. Zij hoorden op de autoradio over de Rode Kruis-opvangvoorzieningen, toen ze in de file onderweg naar het noorden stonden. Ik moest net beslissen of ik naar het oosten of het westen zou gaan en toen hoorden we Als u opvang nodig hebt, ga dan naar het Rode Kruis in Batesville. Ik heb het nummer genoteerd en heb meteen gebeld. Kom maar snel zeiden ze.

Voorbereiding op rampen
Als ergens een ramp toeslaat, is het Rode Kruis snel paraat om noodopvang, voedsel, water en eerste hulp te verlenen. De toenemende ernst van de gevolgen van rampen wereldwijd is de reden dat het Rode Kruis bijzondere aandacht besteedt aan de voorbereiding op rampen. Met deze activiteit wil het Rode Kruis de bevolking in rampgevoelige gebieden bewust maken van de risico's. Zij worden opgeleid om indien nodig effectief en adequaat op treden. Het Rode Kruis geeft voorlichting en voert internationale projecten rond dit thema uit.