Provincie Zuid-Holland

Vergadering GS Zuid Holland 30 augustus 2005

Dit is een populaire samenvatting van een selectie van onderwerpen uit de vergadering van Gedeputeerde Staten (GS) van 30 augustus 2005. De vastgestelde besluitenlijst van deze GS-vergadering wordt één week na de vergadering op www.zuid-holland.nl gepubliceerd. De reeds gepubliceerde besluitenlijsten en agenda's van de GS-vergadering vindt u ook op deze website onder 'Stateninformatie'.

Beantwoording vragen van de SP over voormalig stortplaats polder Stededijk (nr 1965)De provincie is aansprakelijk gesteld voor de vervuiling van de voormalige stortplaats Stededijk in Dordrecht. Uit de eigen dossiers blijkt echter niet, dat de provincie heeft bijgedragen aan vervuiling van het perceel. Dat antwoorden GS op vragen van het statenlid Vermeulen (SP). De vragen volgden op de Jaarrekening 2004, waarin staat dat de provincie door de eigenaar van de voormalige stortplaats Polder Stededijk in Dordrecht eind 2001 aansprakelijk is gesteld voor de vervuiling. Reden is, dat die mede zou zijn veroorzaakt door stortingen van of in opdracht van de provincie in de periode 1962-1983. GS betwijfelen echter, of de eigenaar van de voormalige stort de claim hard kan maken en wijzen erop, dat de eigenaar geen verdere stappen heeft ondernomen na een brief van bijna vier jaar geleden.

De volledige antwoorden op PS-vragen staan uiterlijk een week na vaststelling van de antwoorden op www.zuid-holland.nl onder het kopje 'Stateninformatie'.

Meerjarenprogramma Investeringen Provinciale InfrastructuurDe provincie Zuid-Holland heeft voor het jaar 2006 ruim honderd miljoen euro beschikbaar voor infrastructurele projecten. Dat blijkt uit het meerjarenprogramma Investeringen Provinciale Infrastructuur (MPI). Van dat geld worden niet alleen rotondes, fietspaden en wegen aangelegd. Ook investeringen in vaarwegen en spoorvoorzieningen zijn hierin opgenomen.

Convenant Jeugdbeleid en jeugdzorg in Goeree-OverflakkeeDe provincie en de subregio Goeree-Overflakkee hebben - in de vorm van een convenant - afspraken gemaakt over de aansluiting tussen jeugdbeleid en jeugdzorg. Commissaris van de Koningin, J. Franssen ondertekende het convenant namens de provincie. Drie belangrijke onderwerpen zijn opvoedingsondersteuning, het voorkómen van schooluitval en de aanpak van jeugdcriminaliteit. Het gemeentelijk jeugdbeleid voorziet erin dat problemen bij jeugdigen zo veel mogelijk worden voorkomen en tijdig worden gesignaleerd. De provincie is verantwoordelijk voor de geïndiceerde jeugdzorg, Bureau Jeugdzorg en de ondersteuning van het lokale jeugdbeleid.

Subsidies- De gemeente Dirksland ontvangt een BDU-bijdrage van ¤ 102.215,- voor het project Aanleggen en inrichten van het terrein rondom de ontwikkelingen aan de Geldersedijk- Het Waterschap Hollandse Delta te Dordrecht ontvangt een BDU-bijdrage van ¤ 102.215,- voor het project Rotonde Mr. Snijderweg / Zuiderdiepstraatweg te Stellendam- De gemeente Dordrecht ontvangt een BDU-bijdrage van ¤ 757.131,- voor het project Aanleg fietsbrug de Vlij.- De gemeente Dordrecht ontvangt een BDU-bijdrage van ¤ 180.000,-- YMCA Zuid-Holland krijgt een subsidie van ¤ 10.000,- voor een project kwaliteitsverbetering.- De Stichting Stek ontvangt een subsidie van ¤ 113.250,- voor de verbouwing van een pand aan de Blekerssingel.- De Stichting Jeugd- en Jongerenwerk Midden-Holland krijgt een meerjarige subsidie van ¤ 50.900,- (voor 2005 en 2006), voor het project Ondersteuning Ontwikkeling Expertisecentrum 2005.- IDTV-Dits ontvangt een subsidie van ¤ 20.000,- voor de documentareserie Aan de bak. - Het Regionaal Platform Arbeidsmarktbeleid Rijn Gouwe krijgt een subsidie van ¤ 60.823,- in het kader van het onderwijs-arbeidsmarktbeleid (Educatie 2005).

Subsidieplafonds Stedelijke vernieuwing 2005-2009Voor de programmagemeenten (kleinere gemeenten in Zuid-Holland) waarvoor de provincie budgethouder is voor stedelijke vernieuwing is in de periode 2005-2009 maximaal ¤ 45.638.444,- beschikbaar voor de uitvoering van stedelijke vernieuwingsprogramma's. Voor de projectgemeenten is in deze periode maximaal ¤ 26.300.723,- beschikbaar voor de uitvoering van projecten en ¤ 1.000.000,- voor onderzoek. De Stadsregio Rotterdam ontvangt van de provincie een investeringsbudget van ¤ 25.071.161,-.