Partij van de Arbeid


Den Haag, 31 augustus 2005


PvdA: Inhoudsloos Actieprogramma zonde van geld en tijd


Het Actieprogramma Ruimte en Cultuur is niets meer dan een administratieve operatie, zonder visie op de toekomst of concrete prioriteiten. Het opstellen van het document heeft veel tijd gekost en inzet van tientallen ambtenaren en externen. Volledig zinloos, want het is een programma geworden dat niets verandert en dus niets oplevert. Cultuur en architectuur verdienen méér , zegt PvdA-woordvoerder Co Verdaas.


De Tweede Kamer praat donderdag met staatssecretaris Van der Laan (OCW) en minister Dekker (VROM) over het programma. Het tot nu toe gevoerde architectuurbeleid en het Belvédèrebeleid zijn in het stuk samengevoegd.


Aan het programma is jarenlang gewerkt. Niet alleen door ambtenaren van zeven verschillende ministeries, maar ook door externen. Gevolg is dat er nu een document ligt, dat geen enkele nieuwe stap zet op het gebied van ruimtelijke kwaliteit. Het geld dat het programma heeft gekost, had beter besteed kunnen worden aan de realisatie van een project , zegt Verdaas.


Drie adviesraden (Raad voor Cultuur, VROM-raad en Raad voor het Landelijk Gebied) hebben eerder negatief geadviseerd aan de bewindslieden. Ook zij wijzen op het gebrek aan een visie, het ontbreken van een evaluatie en het tekort aan middelen. Ze vrezen dat het economisch belang alles bepalend wordt.


Volgens de PvdA is het Actieprogramma een grabbelton geworden van loslopende kleine projecten. Zelfs het begin van een visie ontbreekt. Er worden daarnaast projecten beschreven die niet haalbaar zijn (zo wil Rijkswaterstaat gemeenten dwingen om te voldoen aan welstandsnormen zonder wettelijke basis), er wordt geen invulling gegeven aan de gewenste ruimtelijke kwaliteit en prioriteiten ontbreken.


Verdaas: De bewindslieden halen hun schouders op over de adviezen van de adviesorganen. Dat is niet alleen respectloos voor de deskundigen uit de raden, maar het toont ook het gebrek aan ambitie bij de inrichting van het architectuur- en ruimtelijk beleid.