Gemeente Rotterdam

B EN W ROTTERDAM BERICHTEN 2005 - 32

COLLEGEVERGADERING VAN 30 AUGUSTUS 2005

Algemene Zaken

1. (30-08) Het College heeft besloten de Burgerzaal beschikbaar te stellen voor de eerste uitreiking van de Pendrecht Cultuurprijs op maandag 17 oktober 2005. Wethouder Bolsius zal als gastheer optreden.

2. (30-08) Het College heeft de bezwaarschriften van 13 kunstinstellingen tegen de besluiten tot vaststelling van de subsidie over 2005 ongegrond verklaard. De besluiten waren genomen in kader van het Cultuurplan 2005 - 2008.

3. (30-08) Het College heeft kennis genomen van de aanbevelingen en conclusies die getrokken zijn naar aanleiding van de evaluatie Verantwoordingsdag 2005, die is gehouden op 11 juni jl. in de Centrale Bibliotheek aan de Hoogstraat 110.

4. (30-08) Het College gaat akkoord dat de Burgerzaal van het stadhuis op vrijdag 2 september vanaf 18.30 uur beschikbaar wordt gesteld voor de gasten aan de World Port Party, de buitenlandse relaties van de Rotterdam Promotion Council. De burgemeester treedt hierbij op als gastheer.

5. (30-08) Het College gaat akkoord dat op vrijdag16 september om 17.00 uur de deelnemers aan de KIKA-Row een ontvangst krijgen in het stadhuis. Wethouder Marianne van den Anker (Veiligheid en Volksgezondheid) treedt hierbij op als gastvrouw. De KIKA-Row is een roeitocht van IJmuiden via Lowestoft (UK) naar Rotterdam, met als doel fondsen te werven voor onderzoek naar kanker bij kinderen t.b.v. het Sofia Kinderziekenhuis.

6. (30-08) Het college van burgemeester en wethouders heeft kennisgenomen van de reis van burgemeester mr. Ivo Opstelten naar Brussel op 6 juli jl. om deel te nemen aan de vergadering van het comité van de Regio's.

7. (30-08) Het College heeft een beleidslijn vastgesteld waarin staat aangegeven hoe de gemeente Rotterdam de Wet Bevordering Integriteitbeoordelingen door het Openbaar Bestuur (Wet BIBOB) zal toepassen bij bouwvergunningen. Niet alle vragen om een bouwvergunning zullen onderworpen worden aan een toetsing op basis van de Wet BIBOB. Dit instrument zal gericht ingezet worden bij aanvragen voor bouwvergunningen voor de volgende categorieën en/of gebieden zoals: nieuwe horecalocaties, hotspots, een aantal industriegebieden, verblijfsinrichtingen, woonwagenterreinen en eigenaren van bepaalde panden in het kader van de aanpak van overlast en verloedering. Hiermee wordt, na het vaststellen van beleid voor de toepassing van de Wet BIBOB bij horeca-, seksinrichtingen en coffeeshops en bij milieuvergunningen, een volgende stap gezet bij de gefaseerde invoering van de wet BIBOB.

8. (30-08) Het College heeft de schriftelijke vragen beantwoord van het raadslid dhr. D. Mosch (Leefbaar Rotterdam) van 19 mei jl. over de jaarrekeningen van de Pauluskerk.

Beleid

1. (30-08) Het College heeft besloten de grond voor de 2e fase van het bouwplan Lange Dahlia te reserveren voor - en te zijner tijd uit te geven aan - Proper Stok b.v. voor de bouw van 44 woningen.

2. (30-08) Het College heeft de directeur dS+V toestemming gegeven het ontwerpbestemmingsplan Brienenoord Corridor ter inzage te leggen, zodat iedereen in de gelegenheid is om schriftelijk zienswijzen in te dienen. Naar aanleiding van inspraak en overleg met diverse (overheids)instanties is het plan aangepast. In het ontwerp is de grens van het plangebied enigszins gewijzigd, de zone rond de LPG-vulpunten is veranderd en er is een strafbepaling opgenomen, waardoor overtredingen van het bestemmingsplan voortaan strenger kunnen worden bestraft.

3. (30-08) Het College heeft de schriftelijke vragen beantwoord van het raadslid de heer A. Bonte (GroenLinks) over het experiment met de huisvestingsvergunning.

4. (30-08) Het College heeft de schriftelijke vragen beantwoord van de heer A. Bonte (GroenLinks) d.d. 25 juli 2005 over het aanmelden van de gemeente Rotterdam als proefgemeente voor de bevordering van donorregistratie. De gemeente Rotterdam doet mee met de proef van het ministerie van VWS om orgaandonatie te bevorderen. Klanten van de afdeling Burgerzaken worden op de registratie gewezen op het moment dat zij een reisdocument aanvragen.

5. (30-08) Het College heeft de schriftelijke vragen beantwoord van het raadslid de heer A. Bonte (GroenLinks) van 29 juli jl. over het gebruik van persoonsgegevens van de OV Chipkaart.

6. (30-08) Het College heeft de schriftelijke vragen beantwoord van het raadslid de heer A. Bonte (GroenLinks) van 12 augustus jl. over deelname aan het project Stemmen in een Willekeurig Stemlokaal.

7. (30-08) Het College heeft de schriftelijke vragen beantwoord van het raadslid M. Smit (Fractie-Smit) over de interne kosten van woningcorporaties.

8. (30-08) Het College heeft besloten tot het instellen van rechtsvordering tot een bedrag van E 28.050,- voor het verhalen van bijstandskosten plus de opgelegde kosten van bijstand in de toekomst.

9. (30-08) Het College heeft de schriftelijke vragen beantwoord van de heer F.J. van der Heijden (CDA) en mevrouw K. Duys (CDA) over identiteitsbewijzen van ernstig gehandicapten bewoners van verzorgings- en verpleegtehuizen in Rotterdam.

10. (30-08) Het College heeft de schriftelijke vragen beantwoord van raadslid O. Kaya (Groen Links) van 14 juni jongstleden over leeftijdsdiscriminatie door het Centrum van Werk en Inkomen.

11. (30-08) Het College heeft de subsidieregeling Ondersteuning Ondernemers Rotterdam (OOR) opnieuw vastgesteld omdat de eerder vastgestelde regeling nog onduidelijkheden bevatte. De subsidieregeling is gericht op ondersteuning van startende en bestaande ondernemers met potentie in het Midden- en Kleinbedrijf. De regeling gaat in per 1 september 2005 en wordt uitgevoerd door het Ontwikkelingsbedrijf Rotterdam.

12. (30-08) Het College heeft de schriftelijke vragen beantwoord van raadslid, mevrouw J. Kriens (PvdA) over de noodopvang van HIV-geïnfecteerden zonder verblijfstitel en het al dan niet faciliteren van dit project door de gemeente.

13. (30-08) Het college van B en W heeft de bestuursrapportage tweede kwartaal 2005 van de gemeente Rotterdam vastgesteld. In deze rapportage wordt per beleidsveld verslag gedaan van de stand van zaken in het tweede kwartaal 2005 van de uitvoering van de collegeprioriteiten en de Begroting 2005.

14. (30-08) Het College heeft de brief vastgesteld om de gemeenteraad te informeren over de samenstelling van het Sociaal Platform Rotterdam. Dit voorjaar heeft het College aangekondigd het Sociaal Platform Rotterdam in te stellen als actiegericht platform voor de sociale kwaliteit in de stad. Binnen het Platform zijn verschillende sectoren vertegenwoordigd. Naast voorzitter dhr. P. Winsemius, is het platform verder samengesteld uit dhr. H.M. Beckers, dhr. E. Bezemer, dhr. H. Elemans, mevr. Denktas, dhr. G. Engbersen, dhr. A.G.F. de Klerk, dhr. M.G. Kromwijk, mevr. Linthorst, mevr. Ozdemir, dhr. P. Vogelzang.

15. (30-08) Het college van burgemeester en wethouders heeft besloten een vergoeding uit te keren aan de eigenaar van een winkel in de omgeving van het toekomstige station Blijdorp, op grond van artikel 6 van de nadeelcompensatieregeling RandstadRail en Rotterdam Centraal. Deze vergoeding is een voorschot op de compensatie voor de door hem geleden schade.

16. (30-08) Het College heeft positief gereageerd op de Nota van Uitgangspunten voor de concessieverlening openbaar vervoer die de Stadsregio heeft opgesteld. In de Nota worden de uitgangspunten beschreven voor de concessies het openbaar vervoer die de Stadsregio in de toekomst uitgeeft. De komende maanden worden deze uitgangspunten uitgewerkt in een programma van eisen.

17. (30-08) Het College heeft besloten per 1 januari 2006 te stoppen met de subsidiering van drie migrantenomroepen. De gemeente Rotterdam had de mogelijkheid om bij deze omroepen programma's in te kopen voor doelgroepen die de Nederlandse taal niet machtig zijn. De migrantenomroepen konden daarvoor programmavoorstellen indienen. Dit inkoopmodel bleek in de praktijk niet te functioneren. De migrantenomroepen hebben géén voorstellen ingediend die voldeden aan de eisen van de gemeente. Van het beschikbare budget van 142.000 euro wordt door het College nu 50.000 euro verstrekt aan de Stichting Lokale Omroep Rotterdam. Doel daarvan is om de tarieven voor het gebruik van de toegangsradiokanalen substantieel te verlagen. Door de verlaging van de tarieven kunnen alle lokale organisaties die dat wensen op goedkope wijze gebruik maken van deze faciliteiten. Het resterende bedrag van het beschikbare budget wordt vrijgemaakt voor voorlichting over de collegeprioriteiten via de eigen media van de gemeente Rotterdam.

18. (30-08) Het College heeft de schriftelijke vragen beantwoord van het raadslid de heer M. Kneepkens (Stadspartij) van 5 juli 2005 over de overkapping van de tunneltraverse 's-Gravendijkwal.

19. (30-08) Het college van burgermeester en wethouders heeft ingestemd met de ondertekening van een convenant tussen de gemeente Rotterdam en de Erasmus Universiteit. Het gaat hierbij om samenwerking tussen de Centrale Bibliotheek en de universiteit op het gebied van bijzondere collecties met betrekking tot de vroegmoderne tijd in het algemeen en Erasmus in het bijzonder.

(30-08) Het College heeft zeven projecten bij het ministerie van VROM aangemeld om in aanmerking te komen voor het Impulsbudget Stedelijke Vernieuwing. Met de indiening verwacht het College knelpunten in de herstructurering op te lossen. Het impulsbudget stedelijke vernieuwing is een tijdelijke subsidieregeling van VROM om onverwachte knelpunten in de uitvoering van de stedelijke vernieuwing op te vangen of om de uitvoering te versnellen.

20. (30-08) Het college van B en W heeft voor de gemeente nadere interne regels vastgesteld voor het aanvragen van subsidies uit het Europees Sociaal Fonds (ESF). Het College verwacht dat hierdoor meer aanvragen zullen worden ingediend. Het Europees Sociaal Fonds is één van de zogenoemde Europese structuurfondsen. Het gaat hierbij om het subsidiëren van het opzetten van activiteiten die bevorderlijk zijn voor een 'Activerend Arbeidsmarktbeleid' en een 'Leven Lang Leren'.

21. (30-08) Het College heeft in de nieuwbouwwijk Nesselande in de deelgemeente Prins Alexander, straten genoemd naar de kunststroming van het Surrealisme en bekende kunstenaars uit deze kunststroming. In Schiebroek heeft het College een straat nabij de Adrianalaan, Tamarindehof genoemd. In de wijk 110 Morgen in Hillegersberg, heeft het College een straat genoemd naar Theseus, die met hulp van koning Minos' dochter Ariadne, de Minotaurs in het labyrint van Minos op Kreta doodde. In de wijk IJsselmonde heeft het College een straat genoemd naar de Noormannen. In de wijk Prinsenland heeft het College een deel van de naam Willem Hioolenstraat ingetrokken en dit deel Hendrik Wachterstraat genoemd; de straatnaamgeving is aangepast aan de bestaande huisnummersituatie.


---- --

|                                       |Bezoekadres: Stadhuis,  Coolsingel |
|Bestuursdienst                         |40,  Rotterdam                     |
|                                       |Postadres: Postbus 70012 /         |
|Algemene Zaken                         |3000 KP Rotterdam                  |
|                                       |                                   |
|                                       |Website: www.stadhuis.rotterdam.nl |
|                                       |E-mail:                            |
|                                       |communicatie.bestuursdienst@bsd.rot|
|                                       |terdam.nl                          |
|Leden van de gemeenteraad,             |Fax: (010) 417 21 54               |
|Voorzitters en secretarissen van de    |Telefoon: (010) 417 23 16          |
|deelgemeenten,                         |                                   |
|Hoofden van dienst, directeuren        |                                   |
|Bestuursdienst en media.               |                                   |
|                                       |Datum:  29 augustus  2005          |
|                                       |                                   |