Gemeente Utrecht


2005 SCHRIFTELIJKE VRAGEN
79 Vragen van de heer drs. R. Vriezen
(ingekomen 28 juli 2005)


Voor de jeugd is aan de westzijde van het Kanaal bijna niets te doen. Al sinds mensenheugenis is bekend dat jeugd die niets te doen heeft, vervalt tot zaken die overlast veroorzaken. De gemeente Utrecht heeft jongerenbeleid in deze collegeperiode veronachtzaamd. Voor de jeugd in een van de snelst groeiende gemeenschappen van Nederland is weinig tot niets te doen. Reeds meer dan 1 jaar is er aan de westzijde van het kanaal voor jongeren geen disco. Er zijn veel te weinig activiteiten, die de jeugd boeien. Tot overmaat van ramp is in Vleuten het jongerenwerk zelfs uit de Schakel geprogrammeerd. Gelukkig kunnen de vrijwilligers van Azotod weer deels gebruik maken van Azotod in de vorm van een huiskamer. Na veel politieke druk, onder andere van Burger en Gemeenschap, is er een locatie voor de vrijwilligers geschapen. Echter vrijwilligers wensen hun energie uit te stralen naar jongeren. Zij mogen echter geen activiteiten in deze provisorische locatie ontplooien, die er nu eindelijk weer staat. De gemeente werpt een bureaucratische muur op.

De vrijwilligers halen veel motivatie uit het ontplooien van activiteiten. Echter de wethouder van welzijn en cultuur sluit daarvoor zijn ogen. Meer dan vier jaar geleden lag er een plan met de nodige middelen om Azotod een ruimte voor harde muziek te geven. Dat plan heeft in ieder geval niet geleid tot iets waar de jongeren iets aan hebben. Geen vernieuwbouw of een goed alternatief. Het motto van dit college is veel bureaucratie en weinig uitvoering, veel praten en weinig presteren.

De vrijwilligers van Azotod zitten vol met ideeën om leuke activiteiten in het pand te organiseren. Zo is er bijvoorbeeld al ruim één jaar geen enkele discoactiviteit geweest voor de jongeren in Leidsche Rijn. Als dieptepunt kon het oud en nieuwfeest helaas ook al niet doorgaan, melden zij. Discoavonden onder de naam NightVibes en De Volkaveeavonden voor 'oudere' jongeren waren de afgelopen jaren een groot succes, waar een grote groep vrijwilligers heel veel tijd in stak en veel plezier aan beleefde. Veel jongeren uit de omgeving snappen niet waarom voor jongeren momenteel niets georganiseerd wordt op dit vlak.
Op het moment wordt er veel gediscussieerd over jongerenvoorzieningen in Leidsche Rijn op gemeentelijk niveau. Er zou geen ruimte zijn. Maar er is een schitterende ruimte aan de Meerndijk 126, volgens de vrijwilligers. Echter wij denken dat voor het snelst groeiende stadsdeel van Nederland één jongerenaccommodatie veel te weinig is. Alle interesses van de jeugd zijn niet onder één dak te vangen.

Azotod heeft gevraagd om de discoactiviteiten op een andere locatie te mogen voortzetten. Maar dat mag weer niet van de gemeente. Deze discoactiviteiten worden namelijk als commercieel aangemerkt. Maar als het echt winst opleverde dan hadden zich hier al lang "Stairways to Heaven" gevestigd. Of moet alle klandizie naar de binnenstad om de centrumvoorzieningen te bedienen?

Dat leidt ons tot de volgende vragen:

1. Wilt u met het bestuur en de vrijwilligers van Azotod om tafel gaan om te zoeken naar oplossingen voor het organiseren van activiteiten voor jongeren bij voorkeur in Azotod?
2. Begrijpt het college dat haar beleid tot grote frustratie leidt bij de vele vrijwilligers van Azotod en tot het mogelijk verloren gaan van deze vrijwilligers?
3. B en G vraagt het college jongerenactiviteiten direct na de vakantie, eventueel met enige subsidie, mogelijk te maken in overleg met de verantwoordelijken bij Azotod. Bent u hiertoe bereid?
4. Is het college met ons van mening dat het snelst groeiende stadsdeel van Nederland meer dan 1 jongerencentrum nodig heeft?
5. Vindt het college niet dat zij mede verantwoordelijk is voor door jongeren veroorzaakte overlast als gevolg van het uitblijven van voorzieningen?
6. Is het beleid van het college om de jongeren van de westzijde van het Kanaal gebruik te laten maken van de voorzieningen in de binnenstad en dat om die reden geen extra activiteiten voor jongeren over het Kanaal nodig zijn?


Antwoorden van Burgemeester en wethouders
(verzonden 31 augustus 2005)


Alvorens de vragen te beantwoorden acht het College het zinvol om voor een goed begrip van de situatie enige inleidende opmerkingen te maken.

Het gebouw Azotod, waarnaar de stichting zich vernoemt, is meer dan 25 jaar gebruikt voor welzijnsactiviteiten en cultuur, vooral jongerencultuur.
De op deze plek geplande nieuwbouw zal onder de werktitel Cultuurhuis Leidsche Rijn ruimte bieden aan culturele activiteiten, waaronder culturele activiteiten voor jongeren. De exploitatie van het Cultuurhuis Leidsche Rijn komt in handen van de Stichting Cultuur 19. Een van de gebruikers zou de Stichting Azotod kunnen zijn.

Nu is, zoals u weet het gebouw Azotod enige tijd geleden uitgebrand. Het College heeft vervolgens het initiatief genomen om een gedeelte van dit gebouw op te knappen en geschikt te maken als huiskamer (ontmoetingsruimte) voor de vrijwilligers van Azotod. Het College heeft daarbij niet gehandeld onder politieke druk, maar heeft het initiatief tot gedeeltelijke herbouw geheel uit eigener beweging genomen. Wel is met betrekking tot de uitvoering van dit initiatief goed en constructief overleg gevoerd met het bestuur en de vrijwilligers van Azotod.
De huiskamer is uitsluitend bedoeld als een welzijnsvoorziening voor de vrijwilligers van Azotod en niet voor het organiseren of laten plaatsvinden van (andere) welzijns- of culturele activiteiten voor jongeren
Culturele activiteiten voor jongeren worden in Vleuten - De Meern georganiseerd door de Stichting Cultuur 19 en door de Stichting Azotod. Om deze culturele activiteiten mogelijk te maken is aan de Stichting Azotod dit jaar een éénmalige activiteitensubsidie van EUR 28.000.- toegekend.
Welzijnsactiviteiten voor jongeren vinden op meerdere plaatsen in Vleuten - de Meern plaats. Het gaat hier om de lokaties de Schakel, de Schalm en het Hamhus.

1. Het College heeft reeds een goed en constructief overleg met de vrijwilligers en het bestuur van Azotod over het gebruik van de huiskamer en over het organiseren van culturele activiteiten voor jongeren. Zoals aangegeven beschikt Azotod voor het organiseren van culturele activiteiten over een subsidie van EUR 28.000.-

2. Nee, in het goede en constructieve overleg met de vrijwilligers en het bestuur van Azotod is het College niets gebleken van de in de vraag gesuggereerde frustratie.

3. Voor het beantwoorden van deze vraag kan verwezen worden naar de inleidende opmerkingen en naar het antwoord op vraag 1.

4. Het College werkt met voortvarendheid aan de ontwikkeling van het nieuwe Cultuurhuis Leidsche Rijn. Wanneer dit gereed is, zal de Stichting Azotod - alsmede de Stichting Cultuur 19 - haar activiteiten in deze nieuwe accommodatie kunnen laten plaatsvinden. Naast het Cultuurhuis Leidsche Rijn vindt het College dat activiteiten voor jongeren op meerdere plekken in Vleuten - de Meern georganiseerd moeten kunnen worden. Het gaat hier om de al genoemde accommodaties de Schakel, de Schalm en het Hamhus.

5. Nee. Zoals u weet heeft deze zittingsperiode op initiatief van het College in uw raad besluitvorming plaatsgevonden over de (vernieuw)bouw van de Schakel en het Cultuurhuis Leidsche Rijn. Daarnaast is na de brand in het gebouw van Azotod de huiskamer voor de betrokken vrijwilligers gerealiseerd. De voorzieningen in Vleuten - De Meern hebben daarmee veel aandacht van dit College gekregen. De fractie van Burger en Gemeenschap zal dat in redelijkheid niet kunnen ontkennen.

6. Nee, dat is niet onze opvatting noch ons beleid. Dit laat onverlet dat wanneer jongeren uit Vleuten - De Meern gebruik willen maken van de voorzieningen in de Binnenstad hen dat geheel vrij staat.


---- --