Ingezonden persbericht

Zoetermeers Fietspaviljoen geopend

Spel met hout, zonlicht en fietsen

ZOETERMEER, 20050831 -- Het Stadshart van Zoetermeer heeft er sinds kort een stijlvolle overdekte fietsenstalling bij. Paviljoen Noordwaarts herbergt naast honderden fietsen ook drie kiosken, een openbaar toilet en een fietsenmaker. Het ontwerp komt van ipv Delft en de ontwerpster van de gemeente Zoetermeer, die gezamenlijk ook voor de eigentijdse buitenstijl van het gebied tekenden, en is eenvoudig maar doeltreffend. Op 31 augustus vindt de officiële opening plaats.


De huid van het twee lagen tellende rechthoekige paviljoen bestaat uit houten lamellen. Overdag komt hierdoor licht het gebouw binnen, en 's avonds verlicht het paviljoen de omgeving. Ter plekke van elk van de drie kiosken is de gevel uitgevoerd als schuifluik, waardoor als de luiken openstaan grote openingen in de gevel ontstaan en bezoekers direct zien of een kiosk geopend is. Bovendien zijn de kiosken 's nachts goed afsluitbaar.

In het ontwerp is veel rekening gehouden met sociale veiligheid, zowel binnen als buiten het paviljoen. Vanuit de beheerdersruimte heeft de beheerder bijvoorbeeld niet alleen zicht op stalling en entree, maar ook op de toiletten. En door de lamellen aan de oostzijde van het paviljoen, waar de stalling grenst aan een nauwe doorgang, een simpele hoekverdraaiing te geven, waarborgt het ontwerp bovendien goede verlichting van de steeg.

De fietsenstalling beslaat de gehele verdieping en het grootste deel van de begane grond en biedt plaats aan ruim driehonderd fietsen. De brede trap die beide delen verbindt, begint beneden inpandig en loopt op de verdieping voor de gevel langs. Over de hele breedte van de voorgevel is de trap omlijst door een vlakke, stalen rand. 'Fietspaviljoen Noordwaarts' staat met uitgesneden letters in de omlijsting geschreven. Door de opening is de hoofdfunctie van het paviljoen van buitenaf uitstekend zichtbaar: er lopen continu mensen met hun fiets aan de hand de trap achter de gevel op en af.

Het Zoetermeerse Stadshart heeft de laatste tijd een heuse metamorfose ondergaan. Naast het nieuwe straatmeubilair valt vooral de transformatie tot voetgangerszone op. Aan de randen van het centrum realiseert de gemeente verschillende fietsenstallingen, waarvan het recent opgeleverde paviljoen Noordwaarts de grootste is. Ipv Delft ontwierp voor alle fietsenstallingen het straatmeubilair, inclusief de straatverlichting, in samenwerking met de gemeente Zoetermeer.

Nadere informatie kunt u verkrijgen bij ipv Delft, telefoon 015 7502570, of op www.buitenstijl.nl



ipv Delft