Gemeente Beverwijk


26-08-2005

Wethouder Beens legt huisbezoek af bij 80-plusser

Op woensdagmiddag 31 augustus 2005 bezoekt wethouder M. Beens, samen met één van de seniorenvoorlichters, de 300ste deelnemer aan het huisbezoekproject voor tachtigplussers. Sinds afgelopen april bezoeken veertien geschoolde seniorenvoorlichters zelfstandig wonende ouderen van 80 tot 85 jaar in Beverwijk en Wijk aan Zee. De ouderen die bezocht worden zijn blij dat ze op de hoogte worden gebracht van de activiteiten, voorzieningen en diensten die er zijn voor senioren. Voor de gemeente zijn de uitkomsten van de enquête waardevol. Met het bezoeken in augustus van de 300ste deelnemer is reeds meer dan de helft van het geplande aantal huisbezoeken (500) gerealiseerd.

De gemeente Beverwijk heeft aan het begin van dit jaar de Stichting Maatschappelijke Dienstverlening Midden Kennemerland (SMD-MK) de opdracht gegeven om in 2005 aan Beverwijkers van tachtig jaar en ouder een huisbezoek te brengen. De ouderenadviseur van de stichting heeft, voorafgaande aan de huisbezoeken veertien vrijwilligers opgeleid tot seniorenvoorlichter. Zij begeleidt hen ook tijdens het project.

De positieve resultaten van het huisbezoek hebben ertoe geleid dat er nu wordt gekeken naar de mogelijkheid om in de komende jaren ook de ouderen van 75 jaar en ouder te bezoeken. Veel zelfstandig wonende ouderen blijken niet of onvoldoende op de hoogte te zijn van de voorzieningen en regelingen die in Beverwijk aanwezig zijn. Voorbeelden hiervan zijn maaltijdvoorzieningen, alarmering, telefooncirkel, aanpassingen in de woning, hulpmiddelen, financiële tegemoetkomingen, vervoersmogelijkheden en activiteiten voor ouderen. Tijdens de huisbezoeken informeren de seniorenvoorlichters de ouderen over deze en andere regelingen. Daarnaast nemen zij een uitgebreide vragenlijst door. Ook ontvangen alle bezochte ouderen het nieuwe seniorenboekje, 65+ met belangrijke informatie voor ouderen.