NEN


Bagagetransport op luchthavens kan handzamer

Delft - NEN, het Nederlandse centrum van normalisatie, is een project gestart dat moet leiden tot een internationale ISO-norm voor bagageafhandeling op luchthavens. Deze norm heeft als doel om eigenschappen van bagage te standaardiseren. Zo kan de afhandeling efficiënter verlopen. Een belangrijk gevolg hiervan is dat de fysieke belasting van bagageafhandelaren vermindert. Belanghebbende partijen worden uitgenodigd aan het project deel te nemen.

De meeste luchthavens hebben geautomatiseerde systemen die de bagage verplaatsen van balie naar bagageruim en van bagageruim naar uitgiftepunt. Toch kan hiermee niet helemaal worden vermeden dat bagageartikelen handmatig moeten worden opgetild. De grote fysieke belasting die hiervan het gevolg is leidt tot problemen bij de bagageafhandelaren.

De bagageafhandelaren op een luchthaven zijn afhankelijk van de dienstverlening die luchtvaartmaatschappijen aanbieden aan de reizigers. Zo mogen passagiers in principe een maximum gewicht aan bagage meenemen, maar is er geen beperking van het gewicht per stuk bagage. Daardoor is het bijvoorbeeld mogelijk om met z'n tweeën één koffer van 40 kilogram mee te nemen. Daarnaast zijn voor een efficiënte afhandeling de vorm en de soliditeit van koffers belangrijk. Dit om schade en verlies tijdens het transport op de luchthaven tegen te gaan.

Vanwege het internationale karakter van de luchtvaart is afstemming op internationaal niveau noodzakelijk. Nederland bereidt nu een document voor dat internationaal zal worden ingebracht. Om verder te kunnen moeten tenminste vijf landen worden gevonden die het voorstel steunen.

Het initiatief voor het project is genomen door SGHC (Schiphol Ground Handling Committee), de bagageafhandelaren en Luchthaven Schiphol. Ook andere belanghebbende partijen worden uitgenodigd om deel te nemen. Te denken valt aan kofferfabrikanten, reizigerorganisaties, luchtvaartmaatschappijen, vakbonden en producenten van bagagesystemen.

Voor inhoudelijke informatie over of deelname aan het normalisatieproces: Sandra Verschoof, (015) 2 690 247, sandra.verschoof@nen.nl of Arthur Carlebur, (015) 2 690 167, arthur.carlebur@nen.nl.