Wessanen NV

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met
Corporate Communications Telefoon +31 (0)20 547 95 28 E-mail corporate.communications@wessanen-hq.com Investor Relations Telefoon +31 (0)20 547 94 14 E-mail investor.relations@wessanen-hq.com

Persbericht ­ Resultaten Tweede Kwartaal 2005
31 augustus 2005
Solide resultaten bevestigen herstel Wessanen
Belangrijkste ontwikkelingen tweede kwartaal 2005
EBITAE (EUR 19,3 miljoen) op koers voor verwezenlijking jaardoelstelling; vooruitzichten nader gepreciseerd.
Netto-omzet daalt tot EUR 477,8 miljoen als gevolg van bewust afgestoten omzet, de aanhoudende daling van lowcarb-verkopen en valuta-effecten. Acquisities en nieuwe commerciële initiatieven beginnen vrucht af te werpen. Winst per aandeel EUR 0,16 tegenover EUR 0,21 (inclusief eenmalig renteswap-resultaat van EUR 0,11).
Interim-dividend verhoogd tot EUR 0,20 (halfjaar 2004: EUR 0,15).

Toelichting CEO
Ad Veenhof, CEO van Wessanen: "Onze resultaten maken zichtbaar dat wij op de juiste weg zitten. We hebben de kosten substantieel verlaagd en er zit schot in onze merkinnovaties en strategische portfolio-initiatieven. We gaan door op de ingeslagen weg en zullen deze nieuwe basis vertalen in duurzame groei en gezonde resultaten."

Geconsolideerde kerncijfers tweede kwartaal en eerste halfjaar 2005 Q2 2005 Q2 2004 x EUR miljoen, tenzij anders vermeld HJ 2005 HJ 2004 477,8 542,3 Netto-omzet 946,3 1.118,5 483,4 542,3 Netto-omzet bij constante wisselkoersen 972,1 1.118,5 19,3 19,9 EBITAE (bedrijfsresultaat vóór afschrijving goodwill en bijzondere posten) 31,3 32,9
- 3,0 - 8,4 Bijzondere posten - 7,5 - 27,5 16,3 11,5 EBIT(bedrijfsresultaat) 23,8 5,4 11,5 13,91 Nettowinst 15,0 6,41 0,16 0,211 Winst per aandeel (in euro) 0,21 0,101
1 inclusief eenmalig nettoresultaat van EUR 7,5 miljoen (wpa EUR 0,11) uit hoofde van een renteswap Vooruitzichten
Wessanen scherpt haar EBITAE-verwachting aan tot een bandbreedte van EUR 72 tot 78 miljoen. Deze prognose is gebaseerd op enerzijds de verwachte EBITAE-verbetering in de tweede helft van 2005 en anderzijds de impact van de hoge olieprijs op grondstoffen en de groeiende prijsdruk in de Kamer van Koophandel . Amsterdam 33145851

`Private Label'-markten. De Noord-Amerikaanse distributieactiviteiten van Wessanen zullen naar verwachting over geheel 2005 winstgevend zijn.

Financieel overzicht
Aanhoudende margeverbetering; Return on sales stijgt tot 4,0% in tweede kwartaal (2e kwartaal 2004: 3,7%).
Omzetdaling het gevolg van bewust afgestoten omzet en afgenomen lowcarb-verkopen; trend zwakt geleidelijk af.

De omzet nam met 12% af ten opzichte van hetzelfde kwartaal vorig jaar. De belangrijkste oorzaken van deze daling waren zwakkere lowcarb-verkopen in Noord-Amerika en bewust afgestoten omzet bij een aantal bedrijven in zowel Europa als Noord-Amerika. De mate van afname was minder dan in het eerste kwartaal (-19%), wat duidt op een afzwakking van de negatieve omzetontwikkeling. De omzet van de meeste van onze belangrijke merken vertoonde, gezien de opwaartse trend in het tweede kwartaal, positieve tekenen van groei.

De return on sales ontwikkelde zich positief en kwam uit op 3,3% in het eerste halfjaar (1e halfjaar 2004: 2,9%) en op 4,0% in het tweede kwartaal (2e kwartaal 2004: 3,7%). Dit was te danken aan stringente kostenbeheersing en gerealiseerde besparingen.

Het nettoresultaat kwam uit op EUR 11,5 miljoen in het tweede kwartaal en op EUR 15,0 miljoen in het eerste halfjaar. In het tweede kwartaal vorig jaar werd de nettowinst positief beïnvloed door een eenmalige bate van netto EUR 7,5 miljoen uit hoofde van een renteswap.

De kasstroom uit operationele activiteiten was EUR 2,0 miljoen positief. Deze werd beïnvloed door drie factoren. Ten eerste vergrootte de divisie US Branded haar voorraad fruitsappen en frisdranken, vooruitlopend op hogere verkopen in de zomerperiode. Ten tweede, bij de Amerikaanse distributieactiviteiten had de reorganisatie van de magazijnen in de noordoostelijke regio een tijdelijk negatief effect op de voorraad, aangezien een deel van de voorraad dubbel werd aangehouden om verstoringen in de belevering te voorkomen. Ten derde zagen onze cereal- fabrieken zich genoodzaakt tijdelijk extra voorraad aan te houden om de klantenservice op peil te houden terwijl de productie in het VK werd overgeheveld van twee sites naar één. Deze effecten op de kasstroom zijn van incidentele aard en de operationele kasstroom zal dan ook verder verbeteren in de komende perioden.

De nettoschuld nam in het tweede kwartaal toe van EUR 84,3 miljoen tot EUR 130,3 miljoen, hoofdzakelijk als gevolg van valuta-effecten (EUR 15,7 miljoen), de betaling van dividend (EUR 30,3 miljoen) en de acquisitie van Righi.


---

Strategie - overzicht
Acquisitie Righi en nieuwe klanten in VS duiden op herwonnen groeimomentum. Diverse nieuwe merkinitiatieven ontplooid in Europa ter ondersteuning van groei in de belangrijkste markten.

Strategische acquisitie en uitbreiding klantenbestand Met de acquisitie van het Italiaanse specialiteitenbedrijf Righi eind tweede kwartaal heeft Wessanen een flinke stap gezet in de richting van verdere versterking van haar Premium Taste-portfolio. Righi's authentieke producten van topkwaliteit, gecombineerd met een sterk lokaal merkimago, zijn een waardevolle aanvulling op onze huidige portfolio.

Tree of Life NA mocht zich verheugen in toegenomen klanttevredenheid en zag dit beloond in de vorm van zowel nieuwe contracten als verlenging dan wel uitbreiding van bestaande contracten met regionale en landelijke supermarkten.

Stimuli voor strategische groei
Met een hernieuwde focus op marketing en merkontwikkeling zijn voor de belangrijkste merken van Wessanen de randvoorwaarden gecreëerd voor innovatie en groei in de respectieve marktsegmenten Health en Premium Taste.

In de eerste helft van 2005 is de positionering en verpakking van het merk Zonnatura aangepast en afgestemd op de wensen van de consument. Daarnaast zijn in de productcategorieën thee, sappen en snacks innovatieve Zonnatura-producten geïntroduceerd die representatief zijn voor de groei- initiatieven die ook worden ontwikkeld voor de andere Health-merken van Wessanen. In de komende maanden volgen nog meer innovaties.

Het merk Beckers heeft eveneens een metamorfose ondergaan in het eerste halfjaar van 2005. Het opnieuw gepositioneerde merk biedt een Premium Taste-smaakbeleving met snacks uit alle delen van de wereld. Naast de bestaande `Classics'-snacks zal een nieuwe lijn authentieke wereldsnacks, inclusief het Righi-assortiment, op de markt worden gebracht.

De samenwerking met Colussi is uitgebreid met een overeenkomst uit hoofde waarvan Colussi het exclusieve recht heeft verworven om de Health-producten van Wessanen te distribueren in Italië.

In de VS heeft Wessanen een geheel nieuwe positionerings-, verpakkings- en promotiestrategie ontwikkeld voor haar hoogwaardige cocktailmix-merk Daily's. Medio september tijdens de New York Fashion Week zal het concern een nieuwe verpakking en nieuwe producten introduceren.

De Noord-Amerikaanse distributieactiviteiten van Wessanen streven naar groei door middel van excellente klantenservice en een innovatief serviceaanbod. De meest recente innovatie van Tree of Life, de marketingservice Smart AssortmentSM op basis waarvan Tree of Life aanbevelingen kan
---

doen voor een optimaal productassortiment voor specifieke winkels in specifieke buurten, wordt momenteel geïntroduceerd bij belangrijke strategische klanten. Ter ondersteuning van deze nieuwe service is het concern een alliantie aangegaan met SPINS, de gezaghebbende organisatie die de belangen dient van de biologische sector in de VS.

Focus op strategische activiteiten
In juli 2005 besloot Wessanen de Duitse activiteiten van Beckers te scheiden van de gewone operationele activiteiten. De niet-merkgebonden portfolio, hoofdzakelijk maaltijdcomponenten voor de cateringmarkt, vereist lokale flexibiliteit en is gericht op een specifieke markt die buiten de focus van Beckers' activiteiten valt. Vanaf het derde kwartaal worden de resultaten van deze activiteiten (jaaromzet van circa EUR 25 miljoen) niet langer gerapporteerd als onderdeel van de Europese merkactiviteiten, maar apart gepresenteerd.

Belangrijke ontwikkelingen (tweede kwartaal) per segment: Noord-Amerika Conform verwachting daalde de totale Noord-Amerikaanse omzet van EUR 321 miljoen in het tweede kwartaal van 2004 tot EUR 266 miljoen in hetzelfde kwartaal dit jaar. Omzetrationalisatie en dalende lowcarb-verkopen waren de belangrijkste oorzaken. De sterke focus op verbetering van de serviceniveaus bij onze distributieactiviteiten begint vrucht af te werpen. De contracten met een aantal klanten zijn verlengd en uitgebreid en tevens zijn er overeenkomsten gesloten met nieuwe klanten. Gezien de huidige lage kostenbasis, verwachten wij dat de nieuwe klanten een sterke positieve invloed zullen hebben op de winstgevendheid.
Prijsverhogingen ter compensatie van de hogere brandstofprijzen zijn in het tweede kwartaal aangekondigd en worden van kracht in het derde kwartaal. De hoge prijzen van grondstoffen bij de merkactiviteiten zijn deels gecompenseerd door besparingen bij productie en operations. Nieuwe merkproducten zijn geïntroduceerd of gereed voor introductie in de nabije toekomst. Ka-Me introduceerde authentieke Aziatische noedelmaaltijden en Daily's bereidt zich voor op de grootschalige introductie in september van een nieuwe marketingcampagne en een nieuwe verpakking voor haar populaire cocktailmixproducten. De bijzondere posten in het tweede kwartaal kwamen uit op EUR 4,7 miljoen, hoofdzakelijk als gevolg van reorganisaties bij de distributieactiviteiten.

Totaal Noord-Amerikaanse activiteiten
Q2 2005 Q2 2004 x EUR miljoen, tenzij anders vermeld HJ 2005 HJ 2004 266,4 320,7 Netto-omzet 531,3 677,2 271,5 320,7 Netto-omzet bij constante wisselkoersen 555,7 677,2 3,7 3,9 EBITAE 4,0 4,7
1,4% 1,2% EBITAE marge (als % van de netto-omzet) 0,8% 0,7%
- 4,7 0,1 Bijzondere posten - 8,8 - 2,7
- 1,1 4,2 EBIT (bedrijfsresultaat) - 4,9 2,1
---

North America Branded
Q2 2005 Q2 2004 x EUR miljoen, tenzij anders vermeld HJ 2005 HJ 2004 38,9 40,9 Netto-omzet 63,5 69,0 40,3 40,9 Netto-omzet bij constante wisselkoersen 66,4 69,0 4,6 4,9 EBITAE 5,4 5,5 11,8% 12,0% EBITAE marge (als % van de netto-omzet) 8,5% 8,0%
- 0,6 - 0,2 Bijzondere posten - 0,2 - 0,3 3,9 4,8 EBIT (bedrijfsresultaat) 5,1 5,3

North America Distribution
Q2 2005 Q2 2004 x EUR miljoen, tenzij anders vermeld HJ 2005 HJ 2004 227,5 279,8 Netto-omzet 467,8 608,2 231,2 279,8 Netto-omzet bij constante wisselkoersen 489,3 608,2
- 0,9 - 1,0 EBITAE - 1,4 - 0,8
- 0,4% - 0,4% EBITAE marge (als % van de netto-omzet) - 0,3% - 0,1%
- 4,1 0,3 Bijzondere posten - 8,6 - 2,4
- 5,0 - 0,7 EBIT (bedrijfsresultaat) - 10,0 - 3,2

Belangrijke ontwikkelingen (tweede kwartaal) per segment: Europa Conform verwachting daalde de Europese omzet in het tweede kwartaal van EUR 222 miljoen tot EUR 211 miljoen. Deze afname is vooral toe te schrijven aan de omzetdaling bij de `private label'-activiteiten, die in het eerste halfjaar van 2004 zeer sterk presteerden als gevolg van incidentele extra verkooporders. Andere factoren waren een zwakke `out of home'-markt en de desinvestering van GFG (EUR 5 miljoen).
De EBITAE daalde met EUR 0,7 miljoen ten opzichte van het tweede kwartaal vorig jaar. Dit is eveneens grotendeels terug te voeren op de sterke `private label'-resultaten in de eerste helft van 2004.
De marges bij de merkactiviteiten verbeterden van 8,3% in het tweede kwartaal vorig jaar tot 8,4% in hetzelfde kwartaal dit jaar. De over de gehele linie betere resultaten van Wessanens belangrijkste merken werden bovendien ondersteund door betere kostenbeheersing en de discontinuering van onrendabele activiteiten.
In de verschillende landen worden momenteel productinnovaties geïntroduceerd. Naar verwachting hebben deze innovaties eind 2005 een positief effect op de afzet van de belangrijkste merken.
De distributieactiviteiten gaven een kleine stijging van omzet en marges te zien, dankzij de solide resultaten in Nederland en het VK.


---

Totaal Europese activiteiten
Q2 2005 Q2 2004 x EUR miljoen, tenzij anders vermeld HJ 2005 HJ 2004 211,4 221,6 Netto-omzet 415,0 441,3 211,9 221,6 Netto-omzet bij constante wisselkoersen 416,4 441,3 17,3 18,0 EBITAE 31,7 33,2 8,2% 8,1% EBITAE marge (als % van de netto-omzet) 7,6% 7,5%
1,6 - 3,4 Bijzondere posten 1,4 - 19,3 18,8 14,6 EBIT (bedrijfsresultaat) 33,1 13,8

Europe Branded
Q2 2005 Q2 2004 x EUR miljoen, tenzij anders vermeld HJ 2005 HJ 2004 123,1 123,4 Netto-omzet 241,9 246,8 123,3 123,4 Netto-omzet bij constante wisselkoersen 242,3 246,8 10,4 10,2 EBITAE 21,3 20,4 8,4% 8,3% EBITAE marge (als % van de netto-omzet) 8,8% 8,3%
- 2,9 - 4,4 Bijzondere posten - 2,7 - 4,5 7,5 5,8 EBIT (bedrijfsresultaat) 18,6 15,9

Europe Distribution
Q2 2005 Q2 2004 x EUR miljoen, tenzij anders vermeld HJ 2005 HJ 2004 33,9 33,6 Netto-omzet 67,0 69,6 34,1 33,6 Netto-omzet bij constante wisselkoersen 67,5 69,6
1,5 1,4 EBITAE 2,9 2,6 4,4% 4,2% EBITAE marge (als % van de netto-omzet) 4,3% 3,7%
- 0,3 1,2 Bijzondere posten - 0,3 - 1,6
1,2 2,7 EBIT (bedrijfsresultaat) 2,6 1,1

Europe Private Label
Q2 2005 Q2 2004 x EUR miljoen, tenzij anders vermeld HJ 2005 HJ 2004 54,4 64,6 Netto-omzet 106,1 124,9 54,4 64,6 Netto-omzet bij constante wisselkoersen 106,6 124,9 5,4 6,3 EBITAE 7,5 10,0 9,9% 9,8% EBITAE marge (als % van de netto-omzet) 7,1% 8,0% 4,8 - 0,2 Bijzondere posten 4,4 - 13,2 10,1 6,1 EBIT (bedrijfsresultaat) 11,9 - 3,2


---

Dividend
Het interim-dividend wordt verhoogd van EUR 0,15 naar EUR 0,20 en betaalbaar gesteld op 14 september 2005. Voor geheel 2005 zal het concern een dividend van EUR 0,65 voorstellen aan zijn aandeelhouders. Ter vergelijking: sinds 1993 is jaarlijks EUR 0,58 per aandeel uitgekeerd.

Belangrijke data

1 september 2005 Beursnotering ex-interim-dividend 14 september 2005 Betaalbaarstelling interim-dividend 9 november 2005 Publicatie resultaten 3e kwartaal 2005

Lees de achtergronden op Websanen, Wessanen's online kwartaal-

magazine: www.wessanen.com/websanen

Bedrijfsprofiel
Koninklijke Wessanen nv is een in Nederland gevestigd multinationaal voedingsmiddelenconcern dat opereert op de Europese en Noord-Amerikaanse markt. Met de focus op authentieke voeding van hoge kwaliteit hebben wij een productaanbod dat varieert van zuiver natuurlijke en gezonde voedingsproducten tot Premium Taste-producten. Wij streven ernaar de waarde voor onze aandeelhouders voortdurend te vergroten door maximaal gebruik te maken van onze onderscheidende kwaliteiten op het gebied van category & channel management, sterke merken, distributieservices met toegevoegde waarde en transatlantische afstemming.

Bijlagen

1. Verkorte geconsolideerde financiële overzichten 2e kwartaal en 1e halfjaar 2005
2. Beoordelingsverklaring externe accountant

3. Verkorte winst- en verliesrekening IFRS 2004

NB: alle informatie over toekomstige ontwikkelingen onder voorbehoud
---

Bijlage 1: Verkorte geconsolideerde financiële overzichten 2e kwartaal en 1e halfjaar 2005

Verkorte geconsolideerde winst- en verliesrekening in miljoenen euro, tenzij anders vermeld
Q2 2005 Q2 2004 halfjaar 2005 halfjaar 2004 Netto-omzet 477,8 542,3 946,3 1.118,5 Bedrijfslasten 458,5 522,4 915,0 1.085,6 Bedrijfsresultaat voor bijzondere posten (EBITAE) 19,3 19,9 31,3 32,9 Bijzondere posten (3,0) (8,4) (7,5) (27,5)

Bedrijfsresultaat (EBIT) 16,3 11,5 23,8 5,4 Financiële baten en lasten, netto (1,8) 7,9 3,1) ( 3,7 Aandeel in het resultaat van niet-geconsolideerde -

0,2 - 0,2 deelnemingen
Winst voor belastingen 14,5 19,6 20,7 9,3 Belastingen (2,6) (5,3) (4,5) (1,8)

Aandeel derden (0,4) (0,4) (1,2) (1,1)

Netto resultaat 11,5 13,9 15,0 6,4 Netto resultaat per aandeel (euro) 0,16 0,21 0,21 0,10 Verwaterde winst per aandeel (euro) 0,16 0,21 0,21 0,10

Verkorte geconsolideerde balans
in miljoenen euro, tenzij anders vermeld
31 december 30 juni 2005 31 maart 2005 2005 Vaste activa
436,3 421,7 423,3 Vlottende activa
551,3 557,8 561,1 987,6 979,5 984,4 Totaal eigen vermogen ter beschikking aan
aandeelhouders van de moeder
478,0 484,3 474,7 Aandeel derden
10,9 10,6 8,9 Groepsvermogen
488,9 494,9 483,6 Langlopende schulden
160,1 141,8 176,5 Kortlopende schulden
338,6 342,8 324,3 987,6 979,5 984,4
---

Verkort geconsolideerd kasstroomoverzicht
in miljoenen euro, tenzij anders vermeld
halfjaar halfjaar Q2 2005 Q2 2004 2005 2004 Operationele activiteiten
Netto winst 11,5 13,9 15,0 6,4 Aanpassingen voor:
Afschrijvingen op vaste activa 7,0 9,0 14,4 25,2 Toevoegingen / vrijvallen voorzieningen 10,2 - * 17,8
- * Resultaat niet-geconsolideerde deelnemingen en
mutatie aandeel derden 0,3 1,4 2,0 2,1 Resultaat verkochte vaste activa (4,7) - (5,2) - Overige non-cash en niet-operationele posten 0,2 - 0,4 - Resultaat voor mutaties in werkkapitaal en
voorzieningen 24,5 24,3 44,4 33,7 Mutaties in werkkapitaal en voorzieningen (22,5) 1,2 (18,8) 42,8 Kasstroom uit operationele activiteiten 2,0 25,5 25,6 76,5 Investeringsactiviteiten
Investeringen in materiële vaste activa (4,5) (7,3) (9,8) (13,0) Desinvesteringen in materiële vaste activa 7,8 1,6 10,0 2,0 Financiële vaste activa 0,3 9,2 1,1 9,3 Immateriële vaste activa, met uitzondering van
goodwill (0,4) (0,2) (0,7) (0,6) Aankoop en verkoop deelnemingen, exclusief
gekochte geldmiddelen (7,1) - (7,6) - Kasstroom uit investeringsactiviteiten (3,9) 3,3 (7,0) (2,3) Financieringsactiviteiten
Langlopende schulden 18,2 (5,0) (9,2) (7,5) Kortlopende schulden (exclusief schulden aan
kredietinstellingen) 0,1 - (0,8) - Afrekening van valutatermijncontracten (15,7) ** - (24,7) ** - Verkoop eigen aandelen / uitoefening opties 3,1 2,4 5,5 30,7 Dividenduitkeringen (30,3) (29,9) (30,3) (29,9) Kasstroom uit financieringsactiviteiten (24,6) (32,5) (59,5) (6,7) Netto kasstroom (26,5) (3,7) (40,9) 67,5 Effect van koersverschillen op geldmiddelen (0,5) (1,0) (0,8) (4,6) Mutatie geldmiddelen (27,0) (4,7) (41,7) 62,9 Geldmiddelen primo 9,8 32,2 24,5 (35,4) Geldmiddelen ultimo (17,2) 27,5 (17,2) 27,5 Mutatie geldmiddelen (27,0) (4,7) (41,7) 62,9


* In 2004 opgenomen onder `Mutaties in werkkapitaal en voorzieningen'.
** Afrekening van valutatermijncontracten. Dergelijke contracten worden gesloten ter gedeeltelijke compensatie van koersverschillen bij de financiering van activiteiten in de VS.
---

Mutatie overzicht eigen vermogen
in miljoenen euro, tenzij anders vermeld
2005 2004 Groepsvermogen per 1 januari 483,6 485,0 Netto resultaat 15,0 6,4 Dividend (30,3) (29,9) Kosten van optierechten en rechten op aandelen 0,4 0,2 Verkoop eigen aandelen 4,5 28,3 Uitgeoefende optierechten 1,0 2,4 Mutatie aandeel derden 2,0 1,2 Omrekenverschillen vreemde valuta 12,7 9,6 Groepsvermogen per 30 juni 488,9 503,2


10

Toelichting bij de verkorte geconsolideerde financiële overzichten 1e halfjaar 2005 Koninklijke Wessanen nv (het `Concern') is een onderneming gevestigd in Nederland. De verkorte geconsolideerde financiële overzichten van het Concern over het eerste halfjaar van 2005 betreffen de onderneming en haar dochterondernemingen (gezamenlijk de `Groep') alsmede deelnemingen van de Groep.
Onderhavige verkorte geconsolideerde financiële overzichten zijn door de Concerndirectie vrijgegeven voor publicatie op 31 augustus 2005.

Waarderingsgrondslagen
Uit hoofde van EU-regelgeving (IAS Verordening EC 1606/2002) dient de volgende geconsolideerde jaarrekening van het Concern, betreffende het jaar dat op 31 december 2005 wordt afgesloten, te worden opgemaakt volgens de boekhoudkundige standaarden die zijn aanvaard voor toepassing in de Europese Unie (IFRS).

Dit financiële interim-rapport is opgesteld op basis van erkenning en waarderingsvereisten van de boekhoudkundige standaarden, zoals aanvaard door de EU per 30 juni 2005, die van kracht zijn (of beschikbaar voor eerdere toepassing) per 31 december 2005. Uitgaande van deze standaarden heeft het management de waarderingsgrondslagen toegepast, die het management ook verwacht toe te passen bij het opstellen van de eerste jaarrekening (voor het jaar eindigend op 31 december 2005) volgens de door de EU aanvaarde boekhoudkundige standaarden. De waarderingsgrondslagen zijn gepubliceerd op de website van het Concern.

De door de EU aanvaarde boekhoudkundige standaarden die van kracht zijn (of daarvoor in aanmerking komen) bij het opstellen van de jaarrekening voor het jaar dat op 31 december 2005 wordt afgesloten, zijn echter nog steeds onderhevig aan verandering en nieuwe interpretaties en laten derhalve ruimte voor onzekerheid. Als gevolg hiervan worden de waarderingsgrondslagen voor onderhavige periode van een jaar pas definitief vastgesteld wanneer de jaarrekening wordt opgemaakt voor het jaar eindigend op 31 december 2005.

De belangrijkste wijzigingen in de waarderingsgrondslagen ten gevolge van de adoptie van IFRS zijn beschreven in ons op 11 mei 2005 gepubliceerd persbericht (bekendmaking resultaten eerste kwartaal 2005).

Acquisities en desinvesteringen
GFG
Begin januari 2005 kondigde Wessanen de desinvestering aan van Gelderland Frischwaren Gesellschaft GmbH (GFG), onderdeel van Wessanens `Private Label'-groep. De jaaromzet van GFG kwam in 2004 uit op circa EUR 25 miljoen. Het effect van deze desinvestering op de resultaten van het Concern is verwaarloosbaar.


---

Righi
Op 30 juni 2005 kondigde Wessanen de acquisitie aan van het in Reggio Emilia (Italië) gevestigde bedrijf Righi S.r.l. Righi is een gespecialiseerd delicatessenmerk dat een uitgekiende combinatie biedt van de meest authentieke producten uit Emilia en de hedendaagse trend van ready-to-serve binnen luttele minuten. Naar verwachting zal Righi in 2005 een omzet genereren van EUR 9 à 10 miljoen.

Informatie per segment
Q2 2005 Q2 2004 halfjaar 2005 halfjaar 2004 Netto omzet
Total North America business 266,4 320,7 531,3 677,2 North America Branded 38,9 40,9 63,5 69,0 North America Distribution 227,5 279,8 467,8 608,2 Total Europe business 211,4 221,6 415,0 441,3 Europe Branded 123,1 123,4 241,9 246,8 Europe Distribution 33,9 33,6 67,0 69,6 Europe Private Label 54,4 64,6 106,1 124,9 Total Corporate - - - - Total Wessanen 477,8 542,3 946,3 1.118,5 Bedrijfsresultaat (EBIT)
Total North America business (1,1) 4,1 (4,9) 2,1 North America Branded 3,9 4,8 5,1 5,3 North America Distribution (5,0) (0,7) (10,0) (3,2) Total Europe business 18,8 14,6 33,1 13,8 Europe Branded 7,5 5,8 18,6 15,7 Europe Distribution 1,2 2,7
2,6 1,1 Europe Private Label 10,1 6,1 11,9 (3,0) Total Corporate (1,4) (7,2) (4,4) (10,5) Total Wessanen 16,3 11,5 23,8 5,4 Bijzondere posten
Total North America business (4,7) 0,1 (8,8) (2,7) North America Branded (0,6) (0,2) (0,2) (0,3) North America Distribution (4,1) 0,3 (8,6) (2,4) Total Europe business 1,6 (3,4) 1,4 (19,3) Europe Branded (2,9) (4,4) (2,7) (4,5) Europe Distribution (0,3) 1,2 (0,3) (1,6) Europe Private Label 4,8 (0,2) 4,4 (13,2) Total Corporate 0,1 (5,1) (0,1) (5,5) Total Wessanen (3,0) (8,4) (7,5) (27,5)

In de resultaten per segment zijn posten begrepen die zowel direct als redelijkerwijs aan een segment kunnen worden toegerekend.


12

Bijzondere posten
De belangrijkste bijzondere baten en (lasten), zoals geclassificeerd in het bedrijfsresultaat, zijn de volgende:
halfjaar 2005 volledig jaar 2004 a. Verkoop faciliteiten en activiteiten 5,8 1,1 b. Vrijval voorzieningen en overlopende posten 0,2 1,7 c. Operatie Phoenix - 0,5 - 25,6 d. Build on the Roots - 3,4 - 10,8 e. Overige herstructureringsprojecten - 6,1 - 10,0 f. Overig - 3,5 - 4,3
- 7,5 - 47,9

De opbrengst uit de verkoop van faciliteiten (a.) in het eerste halfjaar van 2005 behelst onder meer de verkoop van materiële vaste activa van Dailycer in Telfort (VK) en ABC in Arizona (VS).

Vrijval van voorzieningen en overlopende posten (b.) heeft vooral betrekking op projecten in de VS waarvoor in voorgaande jaren voorzieningen zijn getroffen waarvan dotaties worden verantwoord als bijzondere lasten.

Operatie Phoenix (c.) is het in augustus 2003 vastgestelde herstructureringsprogramma van Wessanen. De lasten in 2005 hebben hoofdzakelijk betrekking op reorganisaties bij Distriborg, Frankrijk. Operatie Phoenix wordt naar verwachting eind 2005 afgerond.

Build on the Roots (d.) is het plan gericht op structurele verbetering van de resultaten van Tree of Life NA; in dit kader wordt de productportfolio gerationaliseerd en wordt er gewerkt aan een betere afstemming tussen kostenbasis en klantenbestand. Het programma wordt naar verwachting eind 2005 afgerond.

Overige herstructureringsprojecten (e.), die geen deel uitmaken van Operatie Phoenix en Build on the Roots, behelzen projecten in 2005 bij diverse werkmaatschappijen, met name bij Distriborg (Italië), TOL NA, ABC, Beckers en Dailycer.
13

Aansluiting van eigen vermogen per 31 december 2004 in miljoenen euro, tenzij anders vermeld
NL GAAP groepsvermogen per 31 december 2004 491,7

Pensioenen en overige pensioenregelingen (19,9) Herwaardering van immateriële vaste activa (merken) 5,3 Beëindiging afschrijving goodwill 2004 10,1 Voorraadwaardering (1,8) Herwaardering van materiële vaste activa (1,2) Verdiscontering van voorzieningen 0,1 Overig (0,7) Totaal verschillen (8,1) IFRS groepsvermogen per 1 januari 2005 483,6

Aansluiting netto resultaat halfjaar 2004
in miljoenen euro, tenzij anders vermeld
NL GAAP 20,3 8,8 8,3 2,1 Pensioenen en overige pensioenregelingen (1,0) Herwaardering van immateriële vaste activa (merken) 5,3 Voorraadwaardering 1,2 Kosten van optierechten en rechten op aandelen (0,2) Overig (1,0) Totaal verschillen

- - - 4,3 IFRS 32,9 5,4 3,7 6,4 Financiële informatie per aandeel
in euro's
Q2 2005 Q2 2004 halfjaar 2005 halfjaar 2004 Netto resultaat per aandeel 0,16 0,21 0,21 0,10 Gemiddeld aantal uitstaande aandelen, exclusief
eigen aandelen 70.503.407 66.968.065 70.302.739 66.957.659 Aantal uitstaande aandelen per 30 juni 72.588.501 72.588.501 72.588.501 72.588.501
14

Bijlage 2: Beoordelingsverklaring externe accountant

Opdracht
Wij hebben de in dit halfjaarbericht, op pagina 8 tot en met 14 opgenomen geconsolideerde verkorte balans per 30 juni 2005 van Koninklijke Wessanen nv te Amstelveen en de bijbehorende geconsolideerde verkorte winst-en verliesrekening, overzicht van de mutaties in het eigen vermogen en het kasstroomoverzicht over de periode 1 januari tot en met 30 juni 2005 ("de halfjaarcijfers") beoordeeld.

Ten aanzien van de in dit halfjaarbericht opgenomen cijfers betreffende het tweede kwartaal in 2004 en 2005 hebben wij geen beoordeling uitgevoerd. Tevens hebben wij op de cijfers betreffende het eerste halfjaar 2004 geen beoordeling uitgevoerd. Derhalve zijn de in de geconsolideerde verkorte winst- en verliesrekening, overzicht van de mutaties in het eigen vermogen en het kasstroomoverzicht ter vergelijking opgenomen bedragen niet beoordeeld.

De halfjaarcijfers zijn opgesteld onder verantwoordelijkheid van de leiding van de vennootschap. Het is onze verantwoordelijkheid een beoordelingsverklaring inzake de halfjaarcijfers te verstrekken.

Werkzaamheden
Onze werkzaamheden bestonden, overeenkomstig internationale richtlijnen met betrekking tot beoordelingsopdrachten 2400, in hoofdzaak uit het inwinnen van inlichtingen bij functionarissen van de huishouding en het uitvoeren van cijferanalyses met betrekking tot de financiële gegevens. Door de aard en de omvang van onze werkzaamheden kunnen deze slechts resulteren in een beperkte mate van zekerheid omtrent de getrouwheid van de tussentijdse halfjaarcijfers. Deze mate van zekerheid is lager dan die welke aan een accountantsverklaring kan worden ontleend.

Oordeel
Op grond van onze beoordeling is ons niets gebleken op basis waarvan wij zouden moeten concluderen dat de geconsolideerde halfjaarcijfers niet zijn opgesteld, in alle materiële aspecten, overeenkomstig de toelichting op de halfjaarcijfers, waarin de overgang naar International Financial Reporting Standards zoals goedgekeurd door de EU uiteengezet is, inclusief de veronderstellingen die management heeft gemaakt over de standaarden verwacht effectief te zijn op 31 december 2005, de datum waarop de vennootschap haar eerste jaarrekening in overeen stemming met de door de EU goedgekeurde standaarden voor financiële verslaggeving opstelt.

Toelichting
Zonder afbreuk te doen aan ons oordeel vestigen wij de aandacht op de toelichting op deze halfjaarcijfers, waarin wordt toegelicht dat er een mogelijkheid is dat de leiding van de vennootschap kan bepalen dat wijzigingen in de grondslagen zoals toegepast in deze halfjaarcijfers nodig zijn wanneer de leiding van de vennootschap haar eerste jaarrekening in overeenstemming
15

met de door de EU goedgekeurde standaarden voor financiële verslaggeving 31 december 2005 opmaakt.

Amstelveen, 31 augustus 2005

KPMG Accountants N.V.


16

Bijlage 3: Verkorte winst- en verliesrekening IFRS 2004

Verkorte winst- en verliesrekening IFRS 2004
in miljoenen euro, tenzij anders vermeld
Q1 Q2 Q3 Q4 YTD 2004 Netto-omzet 576,2 542,3 492,7 512,5 2.123,7 Bedrijfslasten 563,2 522,4 483,8 496,7 2.066,1 Bedrijfsresultaat voor bijzondere posten (EBITAE) 13,0 19,9 8,9 15,8 57,6 Afschrijving van goodwill

---

- - - - Bijzondere posten (19,1) (8,4) (5,7) (14,4) (47,6) Bedrijfsresultaat (EBIT) (6,1) 11,5 3,2 1,4 10,0 Financiële baten en lasten, netto (4,2) (3,5) (4,4) 1,4) ( (13,5) Bijzondere financiële baten en lasten, netto 11,4 0,2) ( 11,2 Winst voor belastingen (10,3) 19,4 (1,2) 0,2) ( 7,7 Belastingen 3,5 (5,3) 0,4 2,9 1,5 Winst na belastingen (6,8) 14,1 (0,8) 2,7 9,2 Aandeel in het resultaat van niet-geconsolideerde
deelnemingen en aandeel derden (0,7) (0,2) 1,8 0,3 1,2 Netto resultaat (7,5) 13,9 1,0 3,0 10,4 Netto resultaat voor bijzondere posten en afschrijving van goodwill 6,0 13,2 4,6 9,5 33,3


17


---- --