Gemeente Heerhugowaard


Bomenkap najaar

De gemeente heeft vergunningen aangevraagd voor het kappen van tachtig bomen in het najaar.

Boom wordt versnipperd

De gemeente heeft vergunningen aangevraagd voor het kappen van tachtig bomen in het najaar.

De bomen staan langs de Kamerlingh Onnesweg, Beukenlaan, Middenweg (ter hoogte van de Van Goghstraat), Gouwe en het fietspad langs de Oostertocht.

Kamerlingh Onnesweg
Aan de Kamerlingh Onnesweg gaat het om 17 bomen die op de plek staan van een toekomstige uitvoegstrook van de N242 richting Zandhorst. Omdat de betreffende bomen niet geschikt zijn om te verplanten, wordt een nieuwe bomenrij aangeplant met veertien bomen.

Beukenlaan
Aan de Beukenlaan, bij het Trinitascollege, staan 24 bomen waarvoor een kapvergunning is aangevraagd. De bomen moeten wijken voor de bouw van een fietsenstalling voor de school. Omdat de bomen ontstaan zijn uit klein plantgoed en zaailingen, én omdat ze ter plekke te dicht op elkaar hebben gestaan, hebben de bomen zich onvoldoende kunnen ontwikkelen om verplanten te overleven.

Middenweg
Twee bomen langs de Middenweg, een iep en een es, staan op de kaplijst vanwege een geplande verbreding ter plekke van de Middenweg. De weg moet hier worden verbreed omdat, ter bevordering van de veiligheid, een oversteekeiland wordt aangelegd in het midden van de weg. Doordat de bomen vrij dicht op de weg staan, hebben ze in het verleden veel schade opgelopen door aanrijdingen.

Gouwe
Ten behoeve van het herinrichtingsplan voor plein 1 aan de Gouwe, moeten zestien bomen worden gekapt. In het nieuwe plan konden zes van de 22 bestaande bomen worden opgenomen. Voor de overige bomen geldt dat ze zich door slechte groeiomstandigheden in het verleden onvoldoende hebben kunnen ontwikkelen. Daarom zal de grond ter plekke verbeterd worden en zullen ter vervanging van de te kappen bomen acht nieuwe bomen worden aangeplant.

Oostertocht
Ten slotte is een vergunning aangevraagd voor het kappen van in totaal vijftien bomen langs de Oostertocht (gedeelte Zuidtangent-Beukenlaan). Hier wordt in het najaar het fietspad verbreed en opnieuw geasfalteerd. Langs het fietspad wordt een nieuw voetpad aangelegd. Om dit te kunnen realiseren, moeten negen bomen worden gekapt. Verder wordt de beschoeiing langs de Oostertocht die op de lijst staat voor groot onderhoud, dit najaar vervangen door natuurvriendelijke oevers. Hoewel hierbij zoveel mogelijk rekening wordt gehouden met de bestaande bomen, zullen langs de hele route van 850 meter nog eens zes bomen moeten verdwijnen.


31-8-2005