Gemeente Rotterdam


---
File: 33b16.gif




Nr. 134
31 augustus 2005

Ook bij bouwvergunning

toets op integriteit

Het college van burgemeester en wethouders heeft vandaag vastgesteld in welke gevallen er bij het aanvragen van een bouwvergunning nader onderzoek wordt ingesteld naar alle betrokkenen bij de aanvraag van een bouwvergunning. Het nadere onderzoek is mogelijk in het kader van de Wet Bevordering Integriteitsbeoordelingen door het Openbaar Bestuur (Wet Bibob). In aanmerking voor een nader onderzoek komen in ieder geval aanvragen voor bouwvergunningen bij nieuwe horecalocaties, hotspots, een aantal industriegebieden, verblijfsinrichtingen, woonwagenterreinen en aanvragen van eigenaren van wie panden al in het kader van de aanpak van overlast en verloedering extra aandacht hebben gekregen.

Pilot
De uitvoering van de integriteitstoets wordt gedaan door de afdeling Bouwtoezicht van de dS+V. Per 1 september 2005 start een pilot waarbij de aanvragen van bouwvergunningen in Delfshaven, Overschie, Noord, Spaanse Polder, het Vierhavensgebied en Hoek van Holland aan een nader onderzoek worden onderworpen. Per 1 januari 2006 worden alle aanvragen voor bouwvergunningen die daarvoor in aanmerking komen gecontroleerd.

Uitbreiding inzet
De Wet Bibob wordt gefaseerd ingevoerd in Rotterdam. Eerder waren al de horeca-, seksinrichtingen en coffeeshops en de aanvragen voor een milieuvergunning aan de beurt. De ervaringen hierbij zijn positief. Mede daarom heeft het College vandaag besloten de inzet van de Wet Bibob uit te breiden naar het aanvragen van een bouwvergunning.

Wet Bibob
De Wet Bibob is op 1 juni 2003 in werking getreden. Deze wet biedt gemeenten, provincies en andere bestuursorganen een mogelijkheid om gebruik te maken van een extra weigerings- en intrekkingsgrond bij het verlenen van vergunningen, subsidies of overheidsopdrachten als het gevaar bestaat dat daarmee strafbare feiten zullen worden gepleegd of dat uit strafbare feiten verkregen geld zal worden benut. Wanneer na onderzoek door de gemeente twijfels blijven bestaan over de bedoelingen van een aanvrager, kan een advies worden gevraagd aan het landelijke Bureau Bibob bij het Ministerie van Justitie.

noot voor de redactie/