Stadsdeel Amsterdam Zuidoost


Stadsdeel ZO start werk verdere verlaging dreven
31 augustus 2005

De Amsterdamse rechtbank heeft het verzoek van de Vereniging van Eigenaren (VVE) Groot Geerdinkhof tot schorsing van het besluit om de Bijlmerdreef, 's Gravendijkdreef en de Geerdinkhofweg te verlagen, afgewezen.

De rechtbank vindt de huisvesting van de (toekomstige) bewoners van de nieuwbouw in de Bijlmermeer bijzonder belangrijk.

De rechter heeft bij de beoordeling grote waarde gehecht aan de eerdere uitspraken van de Raad van State inzake kap van bomen en de ontgronding. Deze vergunningen zijn ondertussen onherroepelijk.

De VVE Groot Geerdinkhof heeft de rechter er niet van kunnen overtuigen dat de gevolgen voor het milieu anders moeten worden beoordeeld dan zoals die in de Milieu Effect Rapportage (2002) van het stadsdeel beschreven staan. De luchtkwaliteit zal door het verlagen en verleggen van de weg niet negatief beïnvloed worden. Tenslotte acht de rechter het belang van de toekomstige bewoners van de nieuwbouw van groot belang.

Stadsdeel Zuidoost zal zo snel mogelijk beginnen met de voorbereidingen voor de verdere verlaging van de Bijlmerdreef. Het kappen van de bomen is ondertussen gestart. Over ongeveer 14 dagen volgt de uitspraak met betrekking tot de voorlopige voorziening die gevraagd is door de VVE Groot Geerdinkhof tegen het besluit sloop van de viaducten.