KNHS


ERMELO - Op dinsdagmiddag 30 augustus stond het
internationale perscentrum Nieuwspoort in Den Haag in het teken van de paardensport. Staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, mevrouw Clémence Ross-van Dorp, kreeg van KNHS-voorzitter Martien van den Heuvel het eerste exemplaar overhandigd van het cursusboek "(Van) paarden houden". Hiermee werd het officiële startschot gegeven voor de eerste cursus die gericht is op het vergroten van de kennis van het paard in het algemeen. Met deze opleiding wordt vooral beoogd het welzijn van deze edele viervoeter te vergroten.

Van den Heuvel speelde in op de actualiteit: "Vlak voordat wij vorig jaar november hier in Nieuwspoort waren voor de overdracht van de KNHS van het Ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij naar het Ministerie van VWS, deed Minister Veerman een aantal toezeggingen voor wat betreft de paardensport. Nu berichtten de media maandag jongstleden dat er in de begroting aanzienlijk meer geld wordt vrijgemaakt voor sport!" Hij sprak de hoop uit dat de paardensport met zijn acht disciplines, twintig bondscoaches en zijn alom geprezen Rabo Talentenplan mag profiteren van dit hogere subsidiebedrag. Boudewijn Commandeur, voorzitter van de KNHS Recreatiesportvereniging, stelde dat deze cursus naadloos aansluit bij de behoefte aan kennis die er bestaat bij de vier à vijfhonderdduizend mensen die in Nederland op enigerlei wijze betrokken zijn bij de paardensport. "Dit is een cursus die niet is toegesneden op de techniek van het paardrijden of mennen, maar puur op de kennis van het paard. Doordat gebruik is gemaakt van de resultaten van de meest recente onderzoeken is het interessant voor iedere paardensportliefhebber. Alle grote meesters uit de paardensport stellen immers onafhankelijk van elkaar, dat je nooit uitgeleerd raakt."

Mevrouw Ross wilde niet ingaan op de verdeling van het hogere subsidiebedrag in de sportnota ("al zou ik het in de pers genoemde bedrag best jaarlijks willen kunnen besteden") omdat de discussie hierover nog in de Ministerraad moet plaatsvinden. Wel wees zij er op dat zij subsidie als 'aanjaag geld' ziet. "Wij moeten bezien wat we met de extra middelen méér kunnen bereiken."
Zij complimenteerde de KNHS, één van de vijf grootste sportbonden van Nederland, met haar slagvaardige beleid, wat onder meer resulteerde in deze cursus. "Klasse!"