Christelijk Nationaal Vakverbond (CNV)

Persbericht kenmerk BESTEMD VOOR AFDELING DATUM sociaal economische redactie 31 augustus 2005

Geen overleg, dan acties in de havens

CNV Havens is teleurgesteld over de uitkomst van het debat over het ILO- verdrag 137 dat vandaag in de Tweede Kamer is gevoerd. Hier gaf Minister De Geus duidelijk aan geen enkele intentie te hebben om werkgevers te dwingen tot overleg met vakbonden. Bonden hebben de afgelopen jaren getracht om op een constructieve wijze tot een invulling te komen van dit ILO-verdrag. Nu worden ze echter weer gedwongen tot de harde actielijn. Werkgevers worden beloond voor hun weigerachtige houding.

CNV Havens vindt dat er in de haven geen banen verloren mogen gaan door verdergaande technologische vernieuwing. Gebeurt dit toch, zal de bond zijn leden oproepen tot solidariteitsacties. Bestuurder Joost van Egmond: "We zullen dus op het moment van banenverlies bij een onderneming onze leden bij andere bedrijven oproepen tot acties. Net zo lang totdat de werkgevers fatsoenlijke afspraken willen maken."

Verdrag actueel
Het ILO-verdrag heeft tot doel dat sociale partners samen afspraken maken over sociale consequenties van technologische vernieuwingen in de havens. Dit proces is nog steeds gaande en dat maakt het verdrag nog actueel. Veiligheidsaspecten en opleidingen zijn naast werkgelegenheid belangrijke thema's in dit kader.

Voor nadere informatie
Joost van Egmond (bestuurder CNV Havens), tel.: 06 ­ 51 60 2141 Ingeborg Baltussen (vakgroepcoordinator CNV Havens), tel.: 06 ­ 25 26 87 72


---- --