Gemeente Deventer

Week 34, 31 augustus 2005

ZWEMVERBOD IN RIELERKOLK DOOR BLAUWALGEN

Zwemmen in de Rielerkolk is met onmiddellijke ingang verboden omdat vandaag in de kolk blauwalgen zijn aangetroffen.

Zwemmen in de Rielerkolk is overigens een van de vele plekken in Deventer waar het zwemmen op eigen risico plaatsvindt omdat de het water niet is aangemerkt als officieel zwemwater.

Vanwege de productie van giftige stoffen zijn blauwalgen schadelijk voor de gezondheid. De verschijnselen van besmetting met blauwalgen worden zichtbaar twaalf uur nadat er is gezwommen. De symptomen zijn nogal uiteenlopend: hoofdpijn, huiduitslag op armen of benen, maagkramp, misselijkheid, braken, diarree, koorts, een pijnlijke of rode keel, oorpijn, oogirritaties, lopende neus of gezwollen lippen. Zwemmers die de blauwalgen binnenkrijgen, kunnen maag- en darmstoornissen ondervinden. De verschijnselen houden ongeveer vijf dagen aan en verdwijnen vanzelf. Er moet wel rekening mee worden gehouden dat dezelfde verschijnselen ook door andere bacteriën kunnen worden veroorzaakt, vandaar dat altijd de huisarts moet worden geraadpleegd.

Blauwalgen

Blauwalgen kunnen bij warm weer in het water ontstaan. Ze komen vooral voor in zoet, stilstaand water van vijvers, maar ook in zwemplassen. Drijvend aan het wateroppervlak vormen ze een laag die op olie lijkt. Als de laag dikker wordt en de algen minder ruimte hebben, sterven ze af. Blauwalgen vormen dan een groenachtige, stinkende brei. Bij het afsterven produceren blauwalgen toxische stoffen, die schadelijk kunnen zijn voor mens en dier. Deze komen altijd via de mond het lichaam van een organisme binnen; van blootstelling via de huid is geen sprake.

Publicatiedatum: 31-8-2005

© 2004 Gemeente Deventer Laatste wijziging woensdag 31 augustus 2005