GroenLinks

Lagendijk: "erkenning Cyprus was nooit voorwaarde voor onderhandelingen"

31 augustus 2005

De verklaring van Turkije dat het de Republiek Cyprus ook na het sluiten van een douane-unie niet officieel erkent, mag geen reden zijn om het begin van de toetredingsonderhandelingen op te schorten. Dat zegt GroenLinks-europarlementariër Joost Lagendijk, voorzitter van de Turkije-delegatie in het Europees Parlement, voorafgaand aan de informele bijeenkomst van Europese ministers van Buitenlandse Zaken.

Lagendijk herinnert eraan dat premier Balkenende als EU-voorzitter in december letterlijk heeft verklaard dat de uitbreiding van de douane-unie ´geen formele erkenning´ inhoudt, ´maar wel een stap die leidt naar vooruitgang op dit punt´. Lagendijk: "Ook Chirac is toen akkoord gegaan met het gevonden compromis. Nu daarop terugkomen is een staaltje politiek opportunisme dat past bij Chirac maar niet bij een EU die zich houdt aan z'n afspraken."

Verschillende Europese politici van conservatieve huize, naast de Franse President Chirac o.a. de lijsttrekker voor de Duitse christendemocraten Angela Merkel, uitten de afgelopen dagen kritiek op Turkije. Ook Nederlandse kamerleden van VVD en CDA verklaarden dat Turkije niet kan onderhandelen met de EU zonder Cyprus te erkennen.

In december heeft de EU echter afgesproken dat een volledige erkenning geen voorwaarde is voor onderhandelingen. Wel was van meet af aan duidelijk, aldus Lagendijk, dat zonder een oplossing van het probleem Cyprus de onderhandelingen niet kunnen worden afgesloten. Turkije zal zich daarom constructief op moeten stellen om die oplossing te vinden. "Je kunt inderdaad niet lid worden van de Europese Unie als je niet alle lidstaten erkent."

Hij vindt bovendien dat Turkije de douane-unie strikt moet naleven en Cypriotische schepen toegang moet verlenen tot haar havens. Incidenten als die in augustus, toen een olietanker de haven van Dortyol in Turkije niet mocht aandoen omdat het schip werd beheerd door een Cypriotisch bedrijf, zijn volgens Lagendijk onaanvaardbaar. Hij roept de Turkse regering op een einde te maken aan het embargo op schepen die banden hebben met Cyprus.

zie ook http://www.groenlinks.nl/europa/dossiers/eu-turkije

«