Nieuw-Vlaamse Alliantie


N-VA wil luchtvaartreiziger beter beschermen (31/08/05)

Europa werkt reeds enige tijd aan maatregelen die het vliegverkeer veiliger moeten maken.

Naast een aantal zeer technische voorstellen wordt in het Commissievoorstel prioriteit gegeven aan het opstellen van een Europese zwarte lijst van onveilige toestellen en/of maatschappijen en het verplicht informeren van de reizigers over de identiteit van de luchtvaartmaatschappij. Zowel het Europees parlement als de Raad trachten hierover op dit ogenblik een consensus te bereiken.

Verschillende vliegrampen in augustus zetten België en Frankrijk ertoe aan om vooruit te lopen op die Europese maatregelen en een eigen zwarte lijst nu reeds vrij te geven via internet. Dit is een eerste maar zeer bescheiden stap om de positie van het reizigerspubliek ten opzichte van de luchtvaartsector te helpen verbeteren.

Veel belangrijker zou zijn passagiers het recht te geven te worden geïnformeerd over de identiteit van de luchtvaartmaatschappij die de door hen gereserveerde vlucht exploiteert. In sommige gevallen gebeurt dit reeds, alhoewel er praktijken bestaan die hier afbreuk aan doen, bvb. "code-sharing" (twee maatschappijen die stoelen op een aantal vluchten verkopen onder beider merknamen) en "wet lease" (een maatschappij huurt een vliegtuig met bemanning van een andere maatschappij). Ook voor vluchten die deel uitmaken van een pakketreis bestaat momenteel geen enkele verplichting om de reiziger in te lichten over de identiteit van de maatschappij.

Wijzen van compensatie van de passagier moeten worden uitgewerkt voor het geval de touroperator, in geval van overmacht, zich niet houdt aan de oorspronkelijke maatschappij of aan de in de brochure vermelde alternatieven. Ook sancties moeten mogelijk zijn indien de verkoper van het vliegticket zijn plicht tot informatie niet nakomt.

N-VA vraagt Minister Landuyt samen met zijn collega Van den Bossche verdere stappen te zetten en zo snel mogelijk een wetsontwerp in te dienen bij het parlement dat reismaatschappijen verplicht om in alle gevallen de naam te publiceren van de luchtvaartmaatschappij waarmee hun klanten vliegen.

Reizigers worden nu al te vaak met de rug tegen de muur gezet zonder enig verweer. Inzage van de zwarte lijst alleen zal niets veranderen aan het consumentenvertrouwen. Kamerlid Patrick De Groote zal beide ministers hierover vragen stellen.

Auteur:
Frieda Brepoels, Europees Parlementslid
Patrick De Groote, Kamerlid

Meer informatie:
Contactpersoon: Piet De Bruyn, woordvoerder
Telefoon: 02 219 49 30
Fax: 02 217 35 10
E-post: piet.debruyn@n-va.be
Url: www.n-va.be