Geld Terug BV verliest kort geding UWV

Huijskens & istha


- persbericht-

'Er is nog 160 tot 200 miljoen Euro terug te vorderen van het UWV'

Geld Terug BV verliest kort geding tegen UWV en overweegt bodemprocedure

Amsterdam, woensdag 31 augustus 2005 - Geld Terug BV, dat bedrijven helpt bij het terugvragen van te veel betaalde WAO-premies, heeft het kort geding tegen het UWV verloren. Vanwege een opschuivende verjaringstermijn dreigen bedrijven veel geld mis te lopen. Met het kort geding wilde Geld Terug BV een halt toeroepen aan de verjaringstermijn van de regeling, zodat alle bedrijven het geld kunnen ontvangen waar ze recht op hebben.

De Amsterdamse rechtbank heeft vanmiddag echter bepaald dat 'eventueel slecht informeren van ondernemers over het bestaan van de regelingen omtrent korting en vrijstelling' in zijn algemeenheid geen reden is de verjaringstermijn op te schorten. De rechtbank meent dat er dan sprake moet zijn van 'bijzondere gevallen'. Bedrijven moeten zelf de gang naar de rechter maken om dat aan te tonen, het afwijken van de verjaringstermijn zal de rechter 'per concreet geval' moeten beoordelen. Directeur Gerard Plaisier bestudeert de uitspraak en overweegt een bodemprocedure aan te spannen.

Geld Terug BV had het geding aangespannen over een regeling die betrekking heeft op de periode 1998-2001. De regeling was bedoeld als een stimulans voor bedrijven om meer WAO'ers in dienst te nemen. Bedrijven die daaraan gehoor gaven, kregen een korting op de WAO-premie die zij moesten afdragen. Het probleem is echter dat 70 tot 80% van deze bedrijven lange tijd niet op de hoogte was van de regeling door slechte communicatie van het UWV. Bovendien was de procedure om te veel betaalde premie terug te vragen dusdanig gecompliceerd, dat veel bedrijven de regeling niet hebben kunnen benutten.

Geschat wordt dat ruim 100.000 bedrijven nog tussen de Euro 160 en Euro 200 miljoen tegoed hebben van het UWV. Met behulp van Geld Terug BV halen veel bedrijven alsnog hun geld terug. De geldende verjaringstermijn van zeven jaar betekent echter dat het UWV geen aanvragen over het jaar 1998 meer in behandeling neemt. 'En elke dag wordt de periode waarover bedrijven geld kunnen terugvragen daardoor kleiner', zegt Gerard Plaisier van Geld Terug BV. 'Dat terwijl het om eigen geld van deze bedrijven gaat. Wij spanden daarom een kort geding aan, in de hoop dat de rechter de opschuivende verjaringstermijn stillegt en dat de bedrijven ontvangen waar ze recht op hebben.'