ABP

Amsterdam, 31 augustus 2005

ABP presenteert levensloop voor overheid en onderwijs via dochter Loyalis

Pensioenfonds ABP gaat via Loyalis een levensloopregeling aanbieden voor werknemers in overheid en onderwijs. Het product kent twee eenvoudige varianten, zijnde Levensloop Zeker en Levensloop Rendement. Werknemers die dat wensen kunnen daarbij een zogenaamde Inkomensvooruitblik (IVB) krijgen. Om werkgevers administratieve last uit handen te nemen is een uitgebreid servicepakket ontwikkeld. Loyalis, die een 100% ABP-dochter wordt, verwacht de komende jaren 200.000 polissen te kunnen afsluiten en koerst daarmee op 50% marktaandeel.

Levensloop

Via de levensloopregeling die pensioenfondsen via een dochter mogen aanbieden - kunnen werknemers sparen om eerder met pensioen te gaan of om tijdelijk te stoppen met werk voor zorg-, ouderschaps- of studieverlof. Werknemers mogen jaarlijks maximaal 12 procent van hun brutoloon sparen voor verlof. Het totale spaartegoed mag maximaal 210 procent zijn. Werknemers kunnen uitsluitend via hun werkgever sparen voor levensloop. Door in te leggen via het salaris is de fiscale vrijstelling immers direct geregeld. Werkgevers kunnen ook meebetalen aan de levensloopregeling. Voor hen kan dit een belangrijk instrument zijn om leeftijds- en generatiebewust personeelsbeleid (´active aging´) vorm te geven.

Akkoord

Sociale partners binnen overheid en onderwijs bereikten als antwoord op de wet VPL op 5 juli jongstleden een hoofdlijnenakkoord. Kern daarvan is een verhoging van de pensioendatum en een toename van individuele keuzevrijheid voor deelnemers. Dit om de pensioenvoorziening toekomstbestendig te houden. In dit akkoord werd ook afgesproken voor het komende jaar 0,8% van het jaarsalaris voor levensloopsparen te bestemmen.
Dick Sluimers, directeur Financiën van ABP:´Via levensloop kunnen werknemers zelf hun langere termijn financiële planning vormgeven. Het is een regeling die daarmee prima aansluit op de pensioenvoorziening en de zorgplicht die het fonds heeft. Als deelnemersgericht pensioenfonds maakt ABP zich sterk voor het ondersteunen van werknemers bij het maken van hun keuzes.´

Aantrekkelijk aanbod

Bij de regeling die ABP via Loyalis heeft ontwikkeld gaat een goed product samen met eenvoud en gemak. Werknemers in overheid en onderwijs kunnen straks binnen Loyalis Levensloop op twee manieren hun levensloopgeld investeren. Levensloop Zeker biedt een gegarandeerd minimumrendement dat marktconform zal zijn. Meeropbrengsten zijn hierbij natuurlijk voor de werknemer. Deze vorm is vooral interessant voor wie binnen acht jaar zijn tegoed wil aanspreken. Indien het saldo op de levenslooprekening pas ná acht jaar wordt opgenomen is de variant Rendement een betere keuze. Deze werkt aan een maximaal rendement zonder dat de deelnemer er omkijken naar heeft. Afhankelijk van de resterende tijd tot opname wordt de inleg verdeeld over aandelen, obligaties en deposito´s. Naarmate de einddatum nadert, wordt er automatisch (stapsgewijze) overgestapt van aandelen naar steeds minder risicovolle categorieën. Totdat op het einde alles is belegd in deposito´s. Hiermee wordt voorkomen dat een werknemer vlak voor de geplande einddatum te maken krijgt met beleggingsrisico´s. Bovendien kent Levensloop Rendement een inleggarantie op de gekozen einddatum. Loyalis Levensloop is net zo flexibel als een spaarrekening of beleggingsrekening. De werknemer bepaalt zelf (via de salarisadministratie) hoeveel wordt ingelegd en wanneer. De totale kosten voor de regeling zijn laag. In tegenstelling tot wat gebruikelijk is hanteert Loyalis Levensloop één tarief.

Hulp bij keuzes

Voor ABP en Loyalis staat goede ondersteuning bij het maken van keuzes op het gebied van pensioen en levensloop voorop. Op loyalis.nl staat een rekenmodule voor levensloop en treffen werknemers altijd de laatste informatie over de regeling aan. MijnAbp, het digitale pensioendossier van ABP-deelnemers, kan op verzoek van werknemers zélf door Loyalis worden aangevuld met een Inkomensvooruitblik. Deze inkomensvooruitblik wordt in de toekomst doorontwikkeld tot een belangrijk instrument voor financiële en loopbaanplanning. De administratieve last voor werkgevers wordt zoveel mogelijk beperkt door eenvoudige processen voor in- en excasso, de mogelijkheid van een klanten- en implementatieservice op locatie en een jaarlijkse fiscale toetsing van de inleg.

Stichting Pensioenfonds ABP verzorgt de oudedagsvoorziening voor werkgevers en werknemers in de sectoren overheid en onderwijs. Daarmee bedient het fonds 2,4 miljoen huishoudens in ons land. Met een (internationaal) belegd vermogen van 178 miljard euro (medio 2005) is ABP het op één-na-grootste pensioenfonds in de wereld.
Loyalis levert aanvullende producten en diensten voor inkomenszekerheid en personeelszorg. Speciaal voor overheid en onderwijs. De producten sluiten aan op de collectieve regeling van ABP.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Mediavoorlichting, Hans ten Brinke of Marcel Vleugels, telefoon 045-5798100 of 06-10927051/ 06-50262974.

PERSINFO ABP/LOYALIS Hoofdkantoor ABP Oude Lindestraat 70 6411 EJ Heerlen www.abp.nl