Telematica Instituut


Abel: Mobiele gids voor Twentse toerist

Enschede/Lattrop, 31 augustus 2005 â De Provincie Overijssel en de Europese Unie stoppen ruim vierhonderd duizend Euro in de ontwikkeling van een mobiele digitale gids voor toeristen die per fiets of te voet Twente willen ontdekken. Gedeputeerde Carry Abbenhues overhandigt de beschikking daarvoor vandaag aan Jeroen Enkelaar van het Twents Bureau voor Toerisme (TBT).

abel Het gaat bij het project âOp avontuur in Twenteâ om een combinatie van innovatieve diensten en producten. De reiziger die kiest voor een vierdaags arrangement geeft aan in welk hotel hij wil beginnen. Ter plekke vertelt hij de waard hoeveel kilometer hij de volgende dag wil lopen of fietsen en of hij zich voor bijvoorbeeld natuur, historie of kunst interesseert. Vervolgens krijgt de gast de digitale gids Abel mee die, gebaseerd op het ingevoerde profiel, de route uitstippelt naar het volgende hotel. Abel is een PDA met GPS en speciale software. Onderweg vertelt hij van alles over de omgeving en geeft hij tips voor de lunch of een bezoekje aan een museum of boerderij. Dat gebeurt allemaal aan de hand van de eerder aangegeven interesses. âs Avonds kunnen deze en de gewenste afstand voor de volgende etappe worden gewijzigd.

Om ervoor te zorgen dat Abel alleen op het juiste moment en de juiste plek de relevante informatie geeft, ontwerpt en ontwikkelt het Telematica Instituut in Enschede onder andere de speciale software. Verder heeft opdrachtgever TBT het bedrijf Hospitality Concepts in de arm genomen, dat samen met Hotel Overleg Twente (HOT) en Stimuland Overijssel het concept verder uitwerkt. Medio april 2006 kunnen de eerste reizigers een arrangement boeken en met hun digitale gids door Twente trekken. abeltje met fietser

Â

Thiemo Burger