Landelijk Bureau ter bestrijding van Rassendiscriminatie

Twee nieuwe rapporten over psychologische tests verschenen

Rotterdam, 31 augustus 2005

Richtlijnen voor personeelsbeoordeling bij etnische minderheden

Onvoldoende inhoudelijke kwaliteit en onzorgvuldige procedures rond het gebruik van psychologische tests en diagnostische instrumenten kunnen leiden tot onterechte uitsluiting van etnische minderheden op de arbeidsmarkt. Om het gebruik van dit soort instrumenten in de praktijk te verbeteren, hebben het LBR en het Nederlands Instituut voor Psychologen (NIP) twee rapporten uitgebracht.

'Richtlijnen voor het gebruik van psychologische tests bij etnische minderheden' en 'Toepasbaarheid van enkele psychologische tests bij personeelsbeoordeling bij etnische minderheden' leveren een bijdrage aan gelijke behandeling van kandidaten uit etnische minderheidsgroepen bij selectieprocedures. Vorige week zijn de rapporten door het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid aan de Tweede Kamer aangeboden.

Al eerder deden het LBR en het NIP onderzoek naar psychologische tests. Geconcludeerd werd dat deze tests slechts beperkt kunnen worden toegepast.

In 'Richtlijnen voor het gebruik van psychologische tests bij etnische minderheden' worden kwaliteitscriteria voor het inrichten van verantwoorde procedures gegeven. Het wettelijk kader wordt beschreven. Ook is een checklist voor het gebruik van diagnostische instrumenten opgenomen. 'Toepasbaarheid van enkele psychologische tests bij personeelsbeoordeling bij etnische minderheden' geeft een overzicht van een aantal veelgebruikte psychologische tests. Aangegeven wordt hoe deze tests het best toegepast kunnen worden en welke aandachtspunten daarbij van belang zijn.

Beide rapporten zijn bedoeld voor alle gebruikers van psychologische tests: zowel voor opdrachtgevers, aanbieders en afnemers van de test als voor de kandidaten zelf.

De rapporten zijn verkrijgbaar in de LBR-shop. Prijs: ¤ 5, 50 per stuk, excl. portokosten. Ook is een voordelig combipakket verkrijgbaar, met de twee nieuwe rapporten plus 'Deskundigen over het testen van etnische minderheden' (2001). Prijs van het combipakket: ¤ 17,50 .

Bestellen kan on line via de LBR-shop, per telefoon (010 - 2010201) of e-mail (info@lbr.nl).