Buitenkans voor MBO-jongeren: erkende technische opleiding èn een baan

Particulier initiatief voor opleiding met baangarantie in de procesindustrie

ROTTERDAM, 20050831 -- Ook de procesindustrie in Nederland vergrijst. In de komende jaren wordt in deze bedrijfstak een ernstig tekort aan geschoold technisch personeel verwacht. Opleidingsinstituut Technicom en CW Projecten vonden gezamenlijk een vooralsnog uniek antwoord door een zeven maanden durende theorieopleiding VAPRO B te ontwikkelen, gevolgd door twee praktijkjaren en een vaste baan-garantie. De eerste groep van 20 kandidaten voor deze internationaal erkende opleiding start al op 5 september 2005.


De gevolgen van de vergrijzing beginnen om zich heen te grijpen in Nederland. Zo wordt voor sommige bedrijven in de procesindustrie de komende vijf tot zeven jaar een uitstroom door leeftijd verwacht van 30 tot 50 procent(!). Een onacceptabel hoog cijfer, mede gezien de geringe aanwas van 20- tot 30-jarigen uit reguliere technische opleidingen, vonden Technicom en CarrièreWinkel Projecten. Zij sloegen de handen ineen om te komen tot een specifiek opleidingsaanbod voor jongeren met een MBO-achtergrond, en enig gevoel voor cijfers en techniek. Een opleiding met uitzicht op een baan als proces operator, waarover alle informatie te vinden is op de website www.procesoperator.nl.

Technicom en CW Projecten bieden gezamenlijk een nieuwe verkorte en praktijkgerichte opleiding voor VAPRO B aan, in een voltijdopleiding van zeven intensieve maanden bestaande uit 138 studiedagen van half negen 's morgens tot vijf uur 's middags. Ook in een deeltijdopleiding is voorzien, deze duurt één jaar. Na een succesvol afgelegd examen ontvangen de kandidaten het internationaal door de procesindustrie erkende VAPRO B-diploma. In de daaropvolgende twee jaar halen de cursisten hun praktijkaantekeningen bij de werkgever waar zij meteen na hun theorie-examen in dienst zijn getreden.

Globalisering heeft ervoor gezorgd dat bijna alle overgebleven industrie in Nederland als hoogwaardig kan worden gekenschetst. Niet alleen gebruikte en geproduceerde half- en eindfabrikaten zijn hoogwaardig, ook de productieprocessen zelf zijn kostbaar. Zo zijn ze meestal volledig geautomatiseerd en worden door de nieuwste computersystemen aangestuurd. De procesoperator is degene 'aan de knoppen'. Hij (of zij) bekijkt of alles volgens procedure verloopt, controleert de controlesystemen, kent het proces als geen ander en ziet - niet in de laatste plaats - toe op veiligheids- en milieueisen. Het op ons af komend tekort aan procesoperators is dus een zorgwekkend gegeven. Technicom en CW Projecten draaien nu deze ontwikkeling om. De zorg van de industrie is een uitstekende kans voor de hedendaagse jonge man of vrouw met uitzicht op een vaste, verantwoordelijke en goedbetaalde baan en dito carrièrevooruitzichten. Die kans wordt gezien. Dat blijkt al uit het feit dat de eerste studiegroep van 5 september (diploma maart 2006) vrijwel meteen vol zat zonder dat er noemenswaardige ruchtbaarheid aan is gegeven.


Over CW Projecten
CarrièreWinkel Projecten is een initiatief van HLS Personeelsdiensten (www.hls.nl). HLS Personeelsdiensten is sinds 1991 specialist op het gebied van arbeidsbemiddeling. Vraag en aanbod bij elkaar brengen is ons vak. Betrokken, professioneel, pro actief en op maat. Met oog voor chemie tussen individuele kwaliteit en bedrijfscultuur. HLS Personeelsdiensten heeft vestigingen in Rotterdam en Den Haag en is tevens het moederbedrijf van de CarrièreWinkel (www.carrierewinkel.nl) en Carrièrewinkel (CW) Projecten.


Over Technicom
Technicom (www.technicom.nl) is opgericht in 1987 als stichting met als doel het opleiden van arbeidskrachten in techniek en computertoepassingen te bevorderen. Er was toentertijd een nauwe samenwerking tussen de centra vakopleiding om scholingstrajecten voor werkloze werkzoekenden en vakopleidingen voor werknemers in industriële bedrijven te organiseren.