Siemens

Persbericht

IND 0507.682 nl

Den Haag, woensdag 20 juli 2005

Vakbeurs EMO van 14 t/m 21 september 2005 te Hannover, hal 13, stand C62: Automatiseringsoplossingen van Siemens voor de luchtvaartsector - Volumetrische compensatie verhoogt de precisie van de werkstukken

Siemens Automation & Drives (A&D) gaat zijn betrokkenheid m.b.t. de werktuigmachinebouw voor de luchtvaartsector verder uitbreiden. Op de komende EMO-beurs in Hannover stelt Siemens zijn nieuwe CNC-functionaliteiten voor de vliegtuigbouw voor, zoals de volumetrische compensatie voor de Sinumerik CNC besturingen.

Werktuigmachines bestemd voor de bouw van vliegtuigen vereisen automatiseringssystemen die de allerhoogste productieprecisie voor werkstukken en machines mogelijk maken. Siemens A&D heeft speciale NC-functionaliteiten voor toepassingen in de luchtvaartsector ontwikkeld en heeft deze in de Sinumerik-sturing geïntegreerd. Deze omvatten o.a. volumetrische compensatie voor een verhoogde precisie van de werkstukken bij gebruik van moderne machines met vijf assen. Dit voor het machinaal produceren van de uiterst grote onderdelen die voor het bouwen van vliegtuigen vereist zijn. Bij de machinale afwerking wordt de precisie bepaald door de productietoleranties van de machine enerzijds en de invloed van de temperatuur anderzijds. Siemens heeft hiervoor een uitgekiende compile cycle voor Sinumerik ontwikkeld. Deze Sinumerik-functionaliteit compenseert de bovenvermelde negatieve temperatuursinvloeden afhankelijk van de positie in de ruimte, waardoor de precisie van de productie aanzienlijk wordt verhoogd.

Andere CNC-functionaliteiten zijn ook verder uitgebreid. De nabewerking in de vliegtuigbouw wordt bovendien nog verder verbeterd door voort te bouwen op de hulpmiddelen voor de digitale fabriek die de exacte simulatie van het productieproces, inclusief stilstandtijden, mogelijk maken. In samenwerking met Siemens ontwikkelen partners onder de CAD/CAM-systeemontwikkelaars simulatiesystemen met een virtuele Sinumerik NC-kernal zodat ook de bestaande Sinumerik-functies in NC programmas nog efficiënter kunnen worden benutten.

De Siemens divisie A&D Motion Control Systems zet ook een competence center op om de groeiende luchtvaartsector nog beter te kunnen ondersteunen. De fabrikanten van mechanische apparatuur verwachten belangrijke investeringen in innoverende werktuigmachines op basis van de positieve voorspellingen m.b.t. de vraag naar zeer grote commerciële lijnvliegtuigen.

Nadere inlichtingen voor de lezer:
Siemens divisie Industry, Frank de Korte
Tel: (070) 333 1565, E-mail: frank.de.korte@siemens.com

Nadere inlichtingen voor de redactie:
Siemens Persvoorlichting, Bernard H. Bos
Tel: (070) 333 2325. E-mail: bernard.bos@siemens.com Een foto kan men downloaden van internet
op:www.siemens.com/ad-pictur/027