Siemens

Persbericht

IND 0507.680 nl

Den Haag, woensdag 20 juli 2005

Vakbeurs EMO van 14 t/m 21 september 2005 te Hannover, hal 13, stand C62: Versteviging van toonaangevende positie Siemens in de werktuigmachinesector - Aanwezigheid in groeimarkten en consolidering in de automobiel- en luchtvaartsector

Siemens wil verder uitgroeien als de systeemleverancier van automatiserings-oplossingen voor werktuigmachines. "We willen onze positie als toonaangevend bedrijf op het gebied van innovatie, evenals onze wereldwijde aanwezigheid in de groeimarkt van de machine tool sector verder consolideren", aldus
Dr. Siegfried Russwurm, directeur van de divisie A&D Motion Control Systems in een persconferentie voorafgaand aan de EMO. Naast de marktleiderpositie in Europa vermeldde Dr. Russwurm ook de verbeterde positie in Azië als de belangrijkste factor die tot dit resultaat heeft bijgedragen.

"In Azië hebben we deze positie hoofdzakelijk bereikt door onze joint-ventures in Japan en door de oprichting en uitbreiding van ontwikkelings- en productievestigingen in China", voegde hij er nog aan toe. Bovendien heeft de divisie Motion Control Systems ook applicatiecentra opgestart in India en China. "We willen in de beslissende groeimarkten aanwezig zijn en ons dichtbij de klanten en gebruikers vestigen", aldus Dr. Russwurms omschrijving van de strategie.

Russwurm verwacht ook een groeistimulans als gevolg van de steeds grotere betrokkenheid bij de automobiel- en luchtvaartindustrie: "De automobielsector heeft niet alleen behoefte aan de grootst mogelijke nauwkeurigheid bij de productie, maar ook aan systemen met lage overheadkosten inzake engineering en design". De fabrikanten van gereedschapsmachines en de eindklanten halen beide voordeel uit de lage kosten voor opleiding, onderhoud en levensduur. In het verleden reeds voorzag Siemens de Sinumerik-systemen van speciale functionaliteiten voor gebruik in de vliegtuigbouw. Een gespecialiseerd competence center moet de ondersteuning voor de uitbreidende luchtvaartmarkt verder consolideren.

In combinatie met speciale ontwikkelingen in deze sectoren, wordt de nadruk gelegd op het belang van de integratie van standaardonderdelen in een volledig automatiseringssysteem van één enkele bron. "Onze ontwikkelingen in hardware, software en diensten zijn gericht op de herziening van de levensduurkosten en op de vraag van fabrikanten en gebruikers van gereedschapsmachines naar modulaire machines en systemen die uitgerust zijn voor de toekomst." Dit geldt vooral voor de machine tool sector.

Volgens de voorspelling van de vereniging van Duitse fabrikanten van gereedschaps-machines zal een derde van de machines in de toekomst zijn uitgerust met functies zoals zelfmonitoring of teleservice; machines zullen ook steeds meer modulair worden en mechatronica-onderdelen zullen steeds verder uit elkaar komen te liggen. De vereniging meent ook dat de slingerbeweging weg van hardware, naar software toe sterk zal doorzetten naarmate de eisen inzake beveiliging en veiligheid toenemen.

"Met trots kunnen we melden dat de antwoorden op deze trends deel uitmaken van ons productaanbod; en enkele daarvan hebben we reeds op de markt gebracht", aldus Russwurm. De servicepakketten en de nieuwe componenten zijn baanbrekend, zeker voor de vermelde trends in de machine tool sector. Ze omvatten de hulpmiddelen voor toestandscontrole en ePS Network Services, evenals de onderdelen en diensten voor Virtual Production en mechatronische ondersteuning, alsmede het nieuwe flexibele en open systeemplatform Sinumerik Solution Line.

Nadere inlichtingen voor de lezer:
Siemens divisie Industry, Frank de Korte
Tel: (070) 333 1565, E-mail: frank.de.korte@siemens.com

Nadere inlichtingen voor de redactie:
Siemens Persvoorlichting, Bernard H. Bos
Tel: (070) 333 2325. E-mail: bernard.bos@siemens.com