Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen

Duurzame energieconversie
14 september 2005
13.00 uur - 18.00 uur
Locatie: KNAW, Kloveniersburgwal 29, Amsterdam

Energie is van levensbelang voor de maatschappij. Voor de energievoorziening spelen fossiele brandstoffen nog steeds een cruciale rol. De voorraden van deze brandstoffen zijn echter eindig en hun gebruik betekent een aanzienlijke belasting voor het leefmilieu. Het zoeken naar mogelijkheden om duurzame energiebronnen te benutten is daarom steeds belangrijker. Gericht wetenschappelijk onderzoek kan een bijdrage leveren aan het vinden van nieuwe energiebronnen die met minder belasting voor het milieu en gedurende een lange periode aan de energievoorziening kunnen bijdragen.

Op initiatief van de Raad voor Technische Wetenschappen van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) heeft het bestuur van de KNAW een voorstudiewerkgroep ingesteld met de opdracht te onderzoeken welke bijdrage een verkenning van het energieconversieonderzoek kan leveren aan het Nederlandse onderzoeksbestel. Deze werkgroep bestaat uit prof. dr. J.H.W. de Wit (TU Delft), voorzitter, prof. dr. A.W. Kleyn (FOM-'Rijnhuizen'), prof. ir. R.W.J. Kouffeld, mr. dr. P.W. Kwant (Shell), prof. ir. D.G.H. Latzko, prof. dr. W.C. Sinke (ECN) en prof. dr. ir. J.H. Vugts (TU Delft).

De werkgroep organiseert op woensdagmiddag 14 september 2005 vanaf 13 uur een kleine conferentie waarin voorlopige gedachten over de opzet van een wetenschapsverkenning duurzame energieconversie worden besproken. U bent van harte uitgenodigd om aan deze bijeenkomst deel te nemen. In een aantal korte inleidingen wordt vanuit enkele relevante wetenschapsgebieden een reactie gegeven op de voorlopige plannen; er is veel gelegenheid voor discussie over de voorstellen van de werkgroep en de reacties daarop.

Het definitieve programma van de middag zal zo spoedig mogelijk hier te vinden zijn.

Inschrijfformulier: U kunt zich hier registreren.

Organisatie: Raad voor Technische Wetenschappen (RTW)

Meer informatie:
Jan Schiereck
tel. 020-5510728/830
jan.schiereck@bureau.knaw.nl

Discussienotitie (pdf)