Koninklijke Nederlandse Schaakbond

50 jaar HWP

14 september 1955 14 september 2005

Op woensdag 14 september 2005 bestaat schaakvereniging Het Witte Paard Sas van Gent 50 jaar. Het Witte Paard zag het levenslicht op 14 september 1955. In de afgelopen 50 jaar is Het Witte Paard gegroeid van een vriendenclub tot een van de beste amateurschaakvereniging van Nederland. Voorzitter Walter Cardon stond aan de wieg van de nu zo succesvolle schaakvereniging.

Het bestuur en de diverse jubileumwerkgroepen zullen van het schaakseizoen 2005-2006 daarom een bijzonder schaakjaar maken door verschillende jubileumactiviteiten te organiseren. Sommige activiteiten worden al meerdere jaren door Het Witte Paard georganiseerd, maar zullen nu een extra jubileumtintje krijgen.

Het Witte Paard zal op woensdag 14 september 2005, precies 50 jaar na de oprichting, een receptie houden. Tijdens deze receptie zal tevens het HWP-jubileumboek gepresenteerd worden, dat speciaal verschijnt t.g.v. het 50-jarig bestaan van Het Witte Paard.

(Bestuur HWP)

---

Nederlandse delegatie naar jeugdkampioenschap EU

Komende donderdag 18 augustus gaat in het Oostenrijkse Mureck het Jeugdkampioenschap van de Europese Unie van start. Er worden negen ronden gespeeld en het toernooi duurt tot 26 augustus.

Nederland wordt vertegenwoordigd door Nicky Law, Mark Haast, Talitha Munnik en Lisa Hortensius (t/m 14 jaar), Robin van Kampen, Lisa Schut en Milly Schakel (t/m 12 jaar) en Zyon Kollen (t/m 10 jaar). De begeleiding is in de deskundige handen van Dharma Tjiam en Dolf Meijer. Een aantal meereizende ouders zal borg staan voor de nodige extra support.
In het open toernooi zorgt Donna Schut voor nog wat extra Nederlandse inbreng.

Onze delegatie zal op deze plek regelmatig verslag proberen te doen van de resultaten en belevenissen. Op de toernooisite (www.jugendschach.at) zullen de uitslagen en standen hopelijk goed te volgen zijn.

Wij wensen onze deelnemers alvast veel succes en een plezierig toernooi!

(Willy Hendriks)

---

Friso Nijboer winnaar Hogeschool Zeeland toernooi 2005

Friso Nijboer heeft het 9e Hogeschool Zeeland Schaaktoernooi in Vlissingen gewonnen met een score van 7½ uit 9. Hij bleef Viorel Iordachescu (Moldavië), Daniel Stellwagen, Susanto Megaranto (Indonesië) en Erwin L'Ami op weerstandspunten voor. De basis voor zijn overwinning legde Friso in de 8e ronde, toen hij Konstantin Landa versloeg. Een korte remise in de laatste ronde volstond voor een gedeelde eerste plaats. De Amsterdamse grootmeester was al eerder succesvol in Vlissingen in 2000, 2001 en 2002.

Titelverdediger Krishnan Sasikiran uit India, met zijn rating van 2652 de grote favoriet, zag zijn kansen op prolongatie al in een vroeg stadium afnemen. Ab van Hoeve uit Oostburg hield de grootmeester in de tweede ronde knap op remise.
Na 5 ronden was er slechts één speler met 100 procent: Ilya Khmelniker uit Israël. Hij werd op een halfje gevolgd door een peloton hongerige wolven, onder wie de meeste favorieten. Sasikiran stelde zelf orde op zaken door Khmelniker in een ruilvariant van het Damegambiet volstrekt kansloos te laten. De enige andere achtervolger die won was Konstantin Landa.
Het topduel tussen Landa en Sasikiran in de 7e ronde eindigde vervolgens in een zouteloze remise. Dat gaf een aantal spelers de kans weer aan te sluiten: Viorel Iordachescu, Vyacheslav Ikonnikov en Friso Nijboer. Maar zij waren niet de enigen. Ook Maurice Peek uit Tilburg, bezig aan het toernooi van zijn leven, kwam op 6 uit 7. Daarmee kwam ook een IM-norm in zicht.
De 8e ronde bleek de beslissende. Ikonnikov stond lang beter tegen Sasikiran, maar moest tenslotte toch in remise berusten. Dat gaf Nijboer de kans afstand te nemen. Hij stond beter tegen Landa en verzilverde een eindspel met lopers van ongelijke kleur. Maurice Peek kon het niet bolwerken tegen Iordachescu, hoewel hij een mindere stelling lange tijd met verve verdedigde.

De jonge Nederlanders Daniel Stellwagen en Erwin L'Ami speelden het hele toernooi in de buurt van de topborden, maar konden geen stempel op het toernooi drukken. Uitstekende overwinningen in de laatste ronde op Ikonnikov (Stellwagen) en Landa (L'Ami) waren net voldoende om de sprong naar een gedeelde eerste plaats te maken. Maurice Peek veroverde in de 9e ronde het halfje dat hem zijn eerste IM-norm opleverde. Een prachtig resultaat, maar sensationeel was het niet, gezien zijn rating van 2366. Een daverende verrassing was wel de eerste IM-norm van Vlissinger Rene Tiggelman (rating 2177).

Al met al was het weer een zeer succesvol Hogeschool Zeeland toernooi, voor de eerste keer met een uitverkocht huis (250 deelnemers). Spannende tijdnoodtaferelen zorgden ervoor dat de emoties af en toe hoog opliepen. Vooral de partij Rogers Afek uit de 8e ronde hield de gemoederen na afloop nog lang bezig.
Bij de prijsuitreiking werd al vooruitgekeken naar de zomer van 2006. Dan zal het 10e Hogeschool Zeeland toernooi plaatsvinden, vermoedelijk van 5 t/m 12 augustus. Gezien de lange reservelijst van dit jaar luidt het advies: op tijd aanmelden.
Uitslagen, standen, partijen en foto's op
http://people.zeelandnet.nl/hgroffen