Gemeente Rotterdam

Bestuursdienst

Concerncommunicatie

Bezoekadres: Stadhuis

Coolsingel 40 Rotterdam

Postadres: Postbus 70012

3000 KP Rotterdam

Nr. 137

1 september 2005

Sluiting op 14 september 00.00 uur

Tippelzone Keileweg gaat dicht

Het college van Burgemeester en Wethouders heeft besloten de tippelzone aan de Keileweg definitief te sluiten. Dit gebeurt op 14 september a.s. om 00.00 uur. Met dit besluit van 30 augustus jl. komt het College zijn belofte na om uiterlijk eind dit jaar de tippelzone te sluiten.

Het college kiest voor dit moment van sluiting, omdat het aantal werkende vrouwen en bezoekers de laatste maanden fors is afgenomen. Ook is er voldoende opvang en hulp voor de vrouwen. De afgelopen periode heeft in het teken gestaan van afbouw van de zone. Zo mocht er alleen nog op de zone worden gewerkt door prostituees met een tippelvergunning. Ook werden de openingstijden van de zone al tweemaal beperkt. In aanloop naar de definitieve sluiting gaat de zone vanaf 6 september om 00.00 uur dicht in plaats van 02.00 uur.

Met de sluiting van de tippelzone komt een einde aan de mensonterende werksituatie van de straatprostituees. Het aantal actieve prostituees is afgenomen door opname in hulpverleningsprojecten, gericht op wonen, scholing en ander werk. Verslaafde prostituees komen na een intensieve klinische behandeling in aanmerking voor een plek in één van de Intensief Beschermd Wonen-voorzieningen (IBW), verspreid over alle deelgemeenten. Er zijn nu 174 opvangplekken beschikbaar. 75 vrouwen zitten in een kliniek of woonvoorziening. Met 95 vrouwen is zorginstelling BoumanGGZ bezig ze via onder meer de zorgcentra naar zorgtrajecten te leiden. Ook de niet-verslaafde prostituees is scholing en werk aangeboden.

De tippelzone aan de Keileweg was de enige plek in Rotterdam waar straatprostitutie nog was toegestaan. Straatprostitutie in Rotterdam is nu overal verboden. De maximale straf bij overtreding van dit verbod is voor prostituees en klanten 3 maanden hechtenis of een geldboete van maximaal 2250 euro. De politie ziet streng toe op overtreding van het tippelverbod.

Tegelijk met het sluiten van de zone wordt ook de opvangvoorziening Keetje Tippel gesloten. Het gebruik van de voorziening, bestemd voor verslaafde prostituees, is de laatste maanden sterk afgenomen. Het hulpverleningsaanbod voor vrouwen die willen stoppen met prostitutie, blijft ook na de sluiting van de zone onverminderd van kracht.

noot voor de redactie/