Gemeente Apeldoorn

Debat over de Wet Maatschappelijke Ondersteuning in Apeldoorn

Woensdag 14 september 2005

De gemeente Apeldoorn organiseert op woensdag 4 september 2005 een debat over de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). Aanvang 20.00 uur. Plaats van handeling: raadzaal van het Stadhuis. De uitkomsten van het debat worden door de gemeente gebruikt bij het verder vormgeven van het beleid op het terrein van zorg en welzijn. Het debat is openbaar. Iedereen is welkom. Het debat wordt gevoerd aan de hand van stellingen.

Er verandert buitengewoon veel op het terrein van de zorg. Ook op het gemeentelijke niveau. Naast de invoering van de Wet Werk Bijstand (Wwb) krijgen de gemeenten ook nadrukkelijk te maken met de nieuwe Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). De Wmo bevat een keur aan nieuwe regelingen op het terrein van zorg en welzijn. Van een spelletjesmiddag voor ouderen tot de zwemles van de kinderen en resocialisatieprogrammas voor verslaafden: het valt straks allemaal onder de Wmo. De wet wordt binnenkort in de Tweede Kamer besproken. Als de Kamer de wet aanneemt, krijgt de gemeente per ingang van 1 juli 2006 jaarlijks een beperkt geldbedrag waarmee ze zorg en voorzieningen voor Apeldoorners moet regelen. De uitgifte van rolstoelen en scootmobielen en hulp bij de keuze van een maaltijdvoorziening bijvoorbeeld, regelt de gemeente nu al. Nieuw is dat de gemeente ook de huishoudelijke verzorging gaat organiseren voor mensen die dat nodig hebben.

Moeten Apeldoorners straks hun buren vragen om af en toe het huis schoon te maken of blijft de thuiszorg dat doen? Moet iemand die een rolstoel nodig heeft een eigen bijdrage gaan betalen? Moet er een vrije zorgmarkt komen? En in hoeverre kunnen aanbieders van zorg uit eigen belang samenwerken en daarbij ook het belang van de klant behartigen? Deze en vele andere vragen komen op woensdag 14 september 2005 aan de orde tijdens het stellingendebat

Zoals aangegeven is het debat openbaar. Inmiddels hebben zich ruim 100 belangstellingen opgegeven. Wie mee wil doen kan zich opgeven bij Hanneke Miedema van de dienst Samenleving. Dat kan telefonisch (055) 580 28 11 of e-mail h.miedema@apeldoorn.nl. Het is ook mogelijk om uw aanmelding af te geven bij de receptie van het stadhuis of per post toe te sturen aan de gemeente Apeldoorn, tav Hanneke Miedema, Postbus 9033, 7300 ES Apeldoorn. Wij sturen dan zo snel mogelijk nadere informatie over de Wmo en het stellingendebat.

Voor het laatst bijgewerkt op: 6-sep-2005 03:58