Gemeente Assen


Voorlichtingsavond 10 kansen Deurzerdiep

Assen, 9 september 2005

STROOMDALLANDSCHAP DRENTSE AA STEEDS BEETJE MOOIER

Hoe door menselijk ingrijpen de natuur steeds mooier kan worden. Dat wordt zichtbaar nu de werkzaamheden starten van het project 'Tien kansen voor het Deurzerdiep.' Een project dat staat voor natuurlijke gebiedsontwikkeling in het toch al zo mooie stroomdallandschap Drentse Aa. Om bewoners zoveel mogelijk te betrekken bij de projecten wordt op woensdag 14 september een voorlichtingsavond georganiseerd

De volgende vier projecten gaan van start en komen aan bod op deze voorlichtingsavond:

Natuurontwikkeling Horstmaat

De Horstmaat, een ongeveer 30 hectare grote polder ten oosten van het Deurzerdiep, wordt ingericht als nat natuurgebied door de waterpeilen omhoog te brengen. Zo krijgt de oorspronkelijke plantengroei, zoals de zeggeplant, weer een kans. Mogelijk ontstaan ook weer dotterbloemhooilanden, die vroeger op grote schaal in Nederland voorkwamen. Bij hevige regen kan de nieuwe Horstmaat bovendien als waterberging dienen.

Ecologische verbinding Geelbroek

Bij het buurtschap Anreep, ten oosten van Assen, worden het Deurzerdiep, het Anreeperdiep en de Anreeper Ruimsloot aan elkaar gekoppeld. Het gebied wordt ingericht als natte ecologische verbindingszone, die de natuurgebieden van het Deurzerdiep en het Geelbroek met elkaar verbinden. Het huidige gemaal Anreep verdwijnt. Hiervoor in de plaats komen twee beweegbare stuwen. Het waterpeil wordt op termijn flink verhoogd.

Masterplan Dijkveld

Ook het voormalig oud heideveld Het Dijkveld (tussen de Asser wijk Marsdijk en Loon) krijgt een nieuwe bestemming als natuurgebied. Recreanten zullen hier naar hartelust kunnen rondstruinen. Het belangrijkste werk is het opnieuw graven van de natte laagte - slenk - die hier oorspronkelijk lag. Door het dempen van de huidige afwateringssloten zal het gebied natter worden. In het toekomstige Dijkveld mag de natuur haar gang gaan. Van mei tot november grazen Limousin-runderen binnen rasters, en mogelijk komen er ook paarden of pony's in het gebied.

Deurzerdiep noord en zuid

Het huidige strakke afwateringskanaal van het Deurzerdiep ten slotte wordt heringericht als een stroom met natuurvriendelijke oevers, plasbermen en poelen. Daar zullen vooral waterplanten en dieren van profiteren. Aan de westkant van het Deurzerdiep-Noord worden twee laagtes gegraven. De westkade wordt over een lengte van zo'n 800 meter minder steil gemaakt. Op een oude meander van het Deurzerdiep-Zuid wordt een waterloopje aangesloten, waarvan vooral de natuur in en om de beek zal profiteren.

De voorlichtingsavond vindt plaats in café De Aanleg in Deurze, aanvang 20.00 uur

Het Deurzerdiep-gebied is onderdeel van het in 2002 ingestelde "Nationaal Beek- en Esdorpenlandschap Drentsche Aa ( NBEL). De plannen uit het 10 Kansen Deurzerdiep -project passen uitstekend in de NBEL-doelstellingen en bieden daarom mogelijkheden voor medefinanciering van de plannen vanuit Rijks- en Europese subsidies.

Het project "Tien kansen voor het Deurzerdiep" is ontwikkeld om de natuurlijke waterhuishouding van het stroomdal te versterken en de natuur- en cultuurhistorische waarden van het gebied te behouden en te versterken. Het is een initiatief van Staatsbosbeheer, Waterschap Hunze en Aa's, gemeenten Assen en Aa en Hunze, Recreatieschap Drenthe, de Landinrichtingscommissie Drentsche Aa en de provincie Drenthe. Meer informatie over het project kunt u krijgen bij Jacob Dam van Staatsbosbeheer, telefoon 050-707444, Johan Wessel van gemeente Assen, telefoon 0592-366911 en Emiel Galetzka van het waterschap Hunze en Aa's, telefoon 0598-693800.