PvdA afdeling Groningen


PvdA Statenfractie Groningen wil meer greep op subsidieverstrekking De PvdA Statenfractie Groningen pleit a.s. woensdag in de Statencommissie Bestuur en Financiën van de Provincie Groningen voor scherpere criteria in een strak format voor het toekennen en verstrekken van incidentele subsidies. De PvdA vindt dat het College van Gedeputeerde Staten (GS) voortaan standaard bij iedere subsidieverstrekking expliciet moet aangeven op welke wijze het toekennen van subsidie bijdraagt aan het realiseren van beleidsdoelstellingen die door Provinciale Staten in de begroting, beleidsnota's e.d. zijn vastgelegd.

De PvdA wil hiermee beter greep krijgen op de verstrekking van incidentele subsidies en de controlerende taak van Provinciale Staten (PS) versterken. Het vóóraf expliciet vastleggen van het doel van de subsidie en de indicatoren waarmee vastgesteld kan worden of het beoogde doel is gerealiseerd, gekoppeld aan verantwoording bij de jaarrekening, dwingt GS telkens nut en noodzaak van de subsidie aan te tonen en op controleerbare wijze te formuleren. Dit stelt PS in staat om te controleren of het beoogde effect op doelmatige wijze is bereikt.

GS van Groningen kennen jaarlijks tientallen incidentele subsidies toe aan tal van organisaties, variërend van enkele honderden tot tien- of honderdduizenden euro's. Voor de invoering van het duale bestel, werden voornemens tot toekenning van deze subsidies telkens geagendeerd in de commissies van PS. Na de invoering van het dualisme is dit vervangen door een "piepsysteem": GS delen het voornemen mee aan PS en PS hebben vervolgens drie weken de tijd om het voornemen te agenderen. Dit past bij sturing op hoofdlijnen van PS. De PvdA-fractie wil echter wel greep houden op de verstrekking van incidentele subsidies en achteraf scherp kunnen vaststellen of de subsidies hebben gepast in de beleidskaders van PS en werkelijk bijdragen aan de door PS geformuleerde beleidsdoelen.

Op verzoek van de PvdA-fractie heeft het College van GS nu een vast format opgesteld. De PvdA wil dit format a.s. woensdag in de vergadering van de Commissie Bestuur en Financiën verder aanscherpen.

Eerder heeft de PvdA zich hard gemaakt voor meer greep en betere controle op de structurele subsidies aan maatschappelijke organisaties. Dat heeft geleid tot de introductie van een systematische screening van gesubsidieerde organisaties en een periodieke toets op de solvabiliteit.

Tijdens de commissievergadering Bestuur en financiën van 14 september om ongeveer 17.30 zal de PvdA haar standpunt verder toelichten en hierover in debat gaan met GS en de andere politieke partijen in de Provinciale Staten.

Voor nadere informatie: Frans Jaspers, Statenlid PvdA-Statenfractie Groningen, telefoon: 050-3612221 (werk)